Jazzmark

37. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: „Džez Plamen“ / „Jazz Flame“

19. 09. 2021.

37. izdanje Beogradskog džez festivala nosi slogan „Džez Plamen“ / „Jazz Flame“ i održaće se od 26. do 31. oktobra. 

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa 3 kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija), uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene.

Slogan ovogodišnjeg festivala podseća nas da džez plamen u Beogradu tinja već pet decenija – od davne 1971. godine. Upravo zbog obeležavanja velikog jubileja, BDŽF će u punom formatu trajati šest dana, a održaće se i jedan “bonus” koncert u Domu omladine, kao i gostovanje u Novom Sadu. Kako organizatori najavljuju – pred nama je sedam dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta.

Počasno mesto na otvaranju manifestacije pripada novosadskom sastavu Majamisty TriO. Na festivalu su dosad nastupali samo jednom, pre deset godina, promovišući debi album Mistyland. Utisak koji su tada ostavili otvarao im je jedna po jedna velika vrata – kritike u magazinima JazzTimes i All About Jazz, distribucija albuma u Japanu, prvi koncerti u inostranstvu. Odvažno stupajući izvan glavne struje ondašnjeg srpskog džeza, osvajali su nove vrhove. Prošle godine objavili su album Organic, a neposredno pred festival snimaju četvrti album, na kome će se naći muzika koju pijanistkinja i liderka sastava Maja Alvanović priprema za izvođenje na beogradskoj manifestaciji. Uvaženi gosti su austrijski bas klarinetista i saksofonista Ulrih Dreksler, makedonsko-francuska vokalistkinja Aneta Džordž, kao i novosadski dečji hor La La Studio.

Uz Majamisty trio, Dom omladine predstavlja još neka značajna imena koje ove godine ne treba propustiti.

Među prvima je Marija Šnajder – umetnica koja se već četvrt veka smatra jednom od najuvaženijih kompozitorki i aranžera orkestarskog džeza. Na prvom gostovanju u Beogradu izvešće najupečatljivija dela iz cele karijere, dirigujući jednim od vodećih mladih evropskih orkestara, kelnskim Subway Jazz Orchestra.

MajaMisty trio

Tu je potom i pijanistkinja, pevačica i kompozitorka Aziza Mustafazade – ćerka slavnog azerbejdžanskog umetnika Vagifa Mustafazadea. Uz izuzetnu pijanističku tehniku, osvaja publiku “božanskim glasom”, a u svirci kombinuje džez i mugam (tradicionalni azerbejdžanski improvizacioni stil) sa klasičnim I avangardnim uticajima. Budući da retko nastupa, beogradski koncert jedan je od samo dva potvrđena do kraja godine!

Nemački trubač i kompozitor Markus Štokhauzen podjednako je fantastičan u domenu džeza, savremene i klasične muzike pa se tako i u njegovim izvođenjima smenjuju džez, kamerna muzika ili opera. Ovo i ne čudi budući da je sin je čuvenog avangardnog kompozitora Karlhajnca Štokhauzena, čija je brojna dela i izvodio.

RYMDEN je jedinstvena skadinavska trojka! U duhu naziva benda, koji označava svemir, ili univerzum, njihova muzika zasnovana je na tri elementa: melanholičnim i atmosferičnim kompozicijama, dramatičnom ritmičkom punjenju, te virtuoznoj džez svirci najvišeg nivoa. Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha, filmske muzike i rokenrola, reflektujući sve aspekte skandinavske muzike 21. veka.

Poslednji (ali ne i najmanje bitan) među prvih šest najavljenih imena je trubač i kompozitor Teo Kroker, unuk čuvenog bluz-sving trubača Doka Čidema. Popularnost je stekao najpre u pratećem sastavu čuvene vokalne dive Di Di Bridžvoter, a potom uz njenu podršku ostvario upečatljivu solo karijeru. Od aktuelnog izdanja BLK2LIFE / A Future Past, koje će predstaviti u Beogradu, očekuje se da nastavi njegov put u vrh savremenog džeza. Album predstavlja zvučnu proslavu Krokerovih afro-korena, uz veliko poštovanje prema džez i fank tradiciji, ali i otvorenost prema savremenim tokovima, poput hip-hopa, repa i neo-soula.

***

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 37. Beogradskog džez festivala se može nabaviti na Ticket Vision blagajni u Domu omladine Beograda. Aktuelna cena vaučera je 3000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala (13 koncerata).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

Pokrovitelji 37. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturuMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 37. BDŽF: LukoilSOKOJDPC Networks.

Izvor: https://domomladine.org/koncerti/37-beogradski-dzez-festival/?fbclid=IwAR3F5XXzm2zEKaBvOGoyHeha3xN-BtsgmetwD05PD2E0f_KkKF4WDr63g7s


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

2 Comment

  1. […] otvaranju ovogodišnjeg 37. Beogradskog džez festivala 26. oktobra bićemo u prilici u to i da se uverimo tokom premijernog izvođenja kompozicija sa […]

  2. […] 37. izdanje Beogradskog džez festivala nosi slogan „Džez Plamen“ / „Jazz Flame“ i održava se od 26. do 31. oktobra plus koncert „na bis“ 1. novembra kada stiže Brad Mehldau Trio. U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa 3 kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija), uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene. […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.