Klasična priča

Ansambl za drugu novu muziku: evropski minimalisti na sceni Kolarca

22. 09. 2021.

KONCERT

Ansambl za drugu novu muziku

Ansambl za drugu novu muziku nastupiće u okviru promenadnog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine 26. septembra u 11h. Ovaj koncert treći je u nizu, nakon Kragujevca i Novog Sada, a na repertoaru su savremena dela minimalističke muzike. Ali ne one američke na koju smo najčešće navikli, već ćemo slušati dela evropskih, pa i naših kompozitora. Tu je najpre dugogodišnji prijatelj i saradnik ansambla Dragoljub Ilić Ilke, zatim Andrej Negić. mladi autor sa čijim se imenom sve češće susrećemo, a potom i Nil Kembel, Uli Gete i Pavel Karmanov. Kako je jedan od osnivača ansambla, kompozitor i dizajner zvuka Miroslav Miša Savić najavio gostujući na Radio Beogradu 2, program obuhvata i srpsku premijeru kompozicije Force Major (Pavela Karmanova), pisane za dve violine i dva klavira, ovoga puta u aranžmanu Dragoljuba Ilića za šest klavijatura. Među premijernim izvođenjima biće tu i Savićeva kompozicija Ovo nije opus 1 u kojoj uz klavijaturni ansambl i on učestvuje kao narator. Pijanističko društvo Iliću i Negiću praviće naše renomirane umetnice Nada Kolundžija, Branka ParlićLidija Stanković, uz nešto mlađu generaciju pijanistkinja Milenu Petrović i Natašu Penezić. Pet ovako upečatljivih pijanističkih imena na jednom mestu  garancija su za, u najmanju ruku, nesvakidašnji doživljaj minimalističkog zvuka 21. veka.

Ansambl za drugu novu muziku prvobitno je nosio naziv 7. decembar 1977. – kada je i bio datum premijernog koncerta u Studentskom kulturnom centru. Tada su izvođene minimalističke kompozicije Miloša Raičkovića kao i njegovo delo Permutacije za tri klavira 18-ručno.  Ubrzo su se na repertoaru našla i dela drugih beogradskih kompozitora poput Miroslava Savića, Milimira Draškovića, Vladimira Tošića, Miodraga Lazarova Pashua, Katarine Miljković, Marijana Šijaneca i drugih. ADNM je gostovao tada u više gradova u inostranstvu, a nastupao je i na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1979. godine. Izdao je i LP s kompozicijama Roberta Morana i Milimira Draškovića, a snimao je i za radio i televiziju. Ansambl je nastupao u promenljivom sastavu do 1987. godine kada je usledila pauza duga trideset godina. Povodom godišnjice od prvog nastupa, ponovo su se okupili 2017.  i koncertom u SKC-u obeležili datum osnivanja.

Među mnogobrojnim izvođačima na klavirima, klavijaturama i udaraljkama bili su: Nada Kolundžija, Miša Savić, Dragan Ilić, Slobodan Todorović, Branka Parlić, Lidija Stanković, Ksenija Zečević, Miodrag Lazarov Pashu, Vladimir Tošić, Milimir Drašković, Nebojša Brajović (Moris Witt), Pol Pinjon, Olgica Antić, Anđelka Marjanović, Aleksandar Damnjanović, Dubravka Kovačević, Miloš Petrović, Istra Pečvari, Mila Lacković, Dragana Kosić, Marjan Šijanec, Rade Bulatović, Nenad Jelič, Tatjana Šurev, Miroslav Karlović, Đorđe Gavrilović, Veljko Nikolić, Tatjana Tasić, Borislav Pavićević, Margita Stefanović i Miloš Raičković.

  • Karte po ceni od 300 dinara se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Poslednji nastup ADNM održao je u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine krajem septembra, a impresije su bile podjednako snažne. Na sceni se nalazilo šest klavijaturnih instrumenata, uključujući i dva klavira, na kojima su se svi muzičari tokom koncerta smenjivali. Dinamika, uigranost, ali i prisnost među izvođačima i starim prijateljima, dodatno su ulepšali nesvakidašnjost muzike. Još uvek nove, sveža i inspirativne. Mada su ovaj put na repertoaru bili evropski minimalisti, ADNM, kako objašnjava Nada Kolundžija, nije isključivo vezan za minimalistička ostvarenja: “Na našem repertoaru su kompozicije koje imaju svoje korene u minimalističkoj muzici  i pripadaju post-minimalizmu. Neke imaju elemente ambijentalne muzike, neke imaju ploveće muzičke strukture, neke izrazit ritmički puls. Sam muzički materijal nije strogo ograničen kao u minimalizmu i zato je zanimljiviji i komunicira podjejdnako dobro sa svim generacijama koje čine našu publiku”. […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.