Pop-rok periskop

Buč Kesidi: Soundtrack za izolaciju

14. 09. 2021.

Piše: Petar Janjatović

Pančevo je jedan od onih gradova kojima podjednako šteti i koristi što su blizu prestonice. Iako je sve pod rukom, tih dvadesetak kilometara udaljenosti su dovoljni da dosta od njihovih kulturnih dešavanja prođe ispod radara. I da Beograd gotovo redovno usisa najtalentovanije. Stoga se sve do nedavno pančevačka (inače bogata) rock scena nije previše probila van atara.

Buč Kesidi: Luka i Zoran

Tu praksu je prekinuo levoruki duet Buč Kesidi koji od 2014. godine vode Luka Racić (gitara) i Zoran Zarubica (bubnjevi). Obojica pevaju, a tako redukovan instrumentarij na koncertima nadoknađuju semplerima i sintisajzerima. Tako da zvuče kao „pun” bend. Ali za njihov uspeh su presudne pesme. Prepoznatljivim jezikom se obraćaju svojoj generaciji i ne libe se da uzmu ulogu ljubavnih gubitnika. Posle debi diska „Posesivno-ospulsivni hospul” (2016) pun pogodak su postigli albumom „Euforija” (2019). Iako je izašao par meseci pre pandemije uspeh mu je bio pažljivo pripremljen hit singlovima Nema ljubavi u klubu, Tiho i Laž. I ostatak albuma je doneo igrive pesme u kojima su glavni junaci (i junakinje) usamljeni, ranjivi, zbunjeni i depresivni. Kako pevaju, on je subjekt koji „kontemplira o svojoj nesposobnosti da igra”. Dileme iz njihovih pesama pripadaju biografijama brojnih ranijih generacija, ali su sada doneli poetiku iz ovog vremena. Oni su moderan bend u najboljem smislu te reči, pomni su posmatrači stvarnosti i verovatno zato njihovo pevanje povremeno zvuči nervozno i nestrpljivo. Izgleda mi kao da su ove pesme postale soundtrack za korona izolaciju.

Sudeći po reakcijama, album je postao svojevrsno ogledalo mladim, poglavito ženskim licima. Vinilno izdanje ploče „Euforija” je za naše uslove imalo sasvim originalnu priču. Objavio ju je Ammonite Records, poznat po dobrom osećaju za indie scenu. Ali se ploča nije pojavila u standardnoj prodajnoj mreži. Buč Kesidi su kompletan tiraž od 500 primeraka rekordnom brzinom prodali preko svog instagrama. Znam da omladina koristi instagram, ali nisam mislio da ih tako mnogo ima gramofon.

Buč Kesidi su jedno od novih imena koje je publika brzo prepoznala i van granica Srbije. Evo kako o njima piše zagrebački portal Ravno do dna:

„Bez sumnje najznačajnije regionalno novo ime na sceni u zadnje dvije godine, pančevski indie dvojac Buč Kesidi, proizveo je ogroman hype u cijeloj regiji fantastičnim albumom „Euforija”, koji je uvršten na ljestvice najboljih godišnjih albuma, objavljenim i na ekspresno rasprodanom vinilu. Kritika hvali glazbu i tekstove nazivajući pjesme himnama generacije, a milijunski pregledi na YouTubeu i rasprodani koncerti govore da Zoran Zarubica i Luka Racić, ljevoruki disko pop-rock electro boy bend duo kako sebe nazivaju, opravdavaju poziciju regionalnih zvijezda”.

O njima su film „Buč Kesidi: Euforija uživo” snimili David Jovanović i Đorđe Kosić, a zanimljivo je da je imao i bioskopsku distribuciju. Iako je epidemija na duže vreme zakočila koncerte, ovog leta su stekli sasvim nova iskustva. Pred više hiljada raspevanih fanova su svirali na glavnoj bini EXIT-a, oduševili publiku na Kalemegdanu, bili zvezde večeri na festivalu “Skopje Sounds Good” na stadionu u Gradskom parku, a krajem septembra ih očekuje čak pet večeri u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od kojih su tri već rasprodate. Pančevo je najzad vidljivo na ex-Yu rock’n’roll mapi.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.