Jazzmark

Majamisty TriO i album "Organic": dnevnik džez putovanja

19. 04. 2020.

Nakon albuma „Mistyland (2011) i „Love(2014) Majamisty TriO je ovih dana objavio najnovije digitalno izdanje pod nazivom „Organic“ (Mistyland, 2020). Pred nama je 8 numera spakovanih u 40 minuta idealne mere za slušanje. Na repeat, naravno.

Majamisty TriO: Lav Kovač, Maja Alvanović i Ervin Malina, Photo by: Olja Radmanović

Ova pitka, nepretenciozna, a ozbiljna muzika upija se istog trenutka. Uz spiritus movens trija – Maju Alvanović (klavir, autorka), tu je i dalje Ervin Malina (kontrabas), a pridružio im se i mladi izuzetno talentovani  Lav Kovač (bubanj). Prvi put, kao autor dve kompozicije (Heritage i Absence), potpisan je i pijanista Kosta Jevtić.  Već je poznat muzički senzibilitet beogradske pijanistkinje iz Novog Sada, koja svoju vedru prirodu spaja sa melanholijom ravnice, uz fino preplitanje nasleđa klasične i muzike iz zlatnog doba 50-tih, kad je jazz bio mlad. Kritika ih smatra originalnim predstavnicima moderne evropske džez scene, a ovo organsko (s)jedinjenje im je samo učvrstilo poziciju koju godinama brižljivo čuvaju.

Možda baš zato
Heritage
i otvara „Organic“ (ona se pod nazivom Tseria nalazi na Kostinom skoro izašlom albumu „Reflections on a Journey“), održavajući niti sa klasikom 20. veka, konkretno sa Etidama slikama (op.33, br.8). Za razliku od tamnije palete Rahmanjinova, ovde se setni akvarel sliva niz dirke. Činele prate sve većim intenzitetom,  do momenta kad se veliki zvučni talas ne razbije o platno. Sledi Longing (autor Ervin Malina) koja nedvosmisleno daje teksturu i ukus čežnji. To osećanje će na trenutak raspršiti terce u paralelnom duru, kao flešbek na neko možda bezbrižnije vreme. U prepuštanju sve bliskijem dijalogu klavira i kontrabasa, zatiče nas iznenadna tišina. Ova ošamućujuća kompozicija koju su Majamisty Trio premijerno izveli letos u Novom Sadu bio je jedan od najlepših momenata Piano City festivala 2019.

Pročitajte i prošlogodišnji intervju sa Majom Alvanović i Kostom Jevtićem ovde.

Stilsku prepoznatljivost prethodnih albuma (recimo Thin Moon, Suddenly Japan, Love, Landscape…)  nastavlja i numera They couldn’t stop traveling. Misterioznu zanesenost dok „prsti pletu džez kilometara“  na kraju će rasparati kontrabas euforičnim ispisivanjem utisaka sa putovanja. Pomenuti osećaj misterije dobiće jasnije obrise u numeri Absence (druga Koste Jevtića). Ovaj, na momente veoma suptilni tango, bio bi idealna muzička podloga za neki triler sa, podrazumeva se, neodgonetnutim krajem (nalik na muziku).

Majamisty TriO, Photo by: Olja Radmanović

Na albumu se mogu čuti i oni zvuci kojih ne bismo bili svesni da nismo zaista otputovali u daleke egzotične predele, gde priroda diše i peva na impresivan način. Upravo takav je audio zapis iz sela Duda sa Balija, po kom kompozicija i nosi naziv Duda Jam. U samom zvuku kreketa žaba i cvrkuta ptica (u velikoj meri različit od domaćeg gugutanja) osećaju se drugačiji vazduh, trava i nebo. Ovom orkestru pridružen je jedan ton na prepariranom klaviru koji Maja vešto uklapa ne remeteći originalnu tvorevinu prirodno talentovanih nemuštih kantautora sa Balija. Taj isti ton, uz šum i zveckanje, improvizaciju kontrabasa i hipnotišući ritam perkusija nastaviće da gradi napetu atmosferu naredne Jungle. Iščekivanje će trajati više od pola kompozicije, sve dok ne počne da provejava po neki optimističan ton i stvari konačno počnu da dolaze na svoje mesto. Smirenje, uprkos činjenici da je džungla zapravo oko nas. Stiže i posveta čovekovom najboljem prijatelju – note za pudlu Notu. Za razliku od vesele Geršvinove Promenade sa psom, Minuet for a dog je nalik na neuhvatljivu igru svetlosti po crno belim dirkama. Krug zatvara Because of rain. Nakon pomalo tmurnog početka, vrlo brzo granuće sunce. Kontrabas kontinuirano prozračnim bojama bodri nežne harmonije klavira. Pojavila se duga. U muzici ove jedinstvene trojke ona je nešto na šta uvek možemo da računamo.

I iznova bivamo iznenađeni drugačijim nijansama i trenucima u kojima nam je prikazuju.

Ivana Ljubinković

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

5 Comment

  1. […] ipak stiže u numeri Tseria (pod naslovom Heritage izvodi ga Majamisty Trio na novom albumu “Organic”). U pitanju je seoce na samom jugu Peloponeza,  mesto na kom počinje i do kog seže porodično […]

  2. […] Mesec i po dana od objavljivanja spota “Jungle”, novosadski sastav Majamisty Trio (kontrabasista Ervin Malina, bubnjar Lav Kovač i pijanistkinja Maja Alvanović), snimio je spot za numeru Longing sa novog albuma „Organic“ (Mistyland, 2020). Autor muzike je Ervin Malina, režiju, kameru i montažu potpisuje Mistyland production, a glavnu ulogu Lika Al Robei. „Ova ošamućujuća kompozicija koju su Majamisty Trio premijerno izveli letos u Novom Sadu bio je jedan od najlepših momenata Piano City festivala 2019.“ (Majamisty TriO i album „Organic“: dnevnik džez putovanja). […]

  3. […] opusa grupe U2!), biće ovo „ploča“ koja se po senzibilitetu nadovezuje na poslednji album „Organic“. Međutim, ovoga puta će se „džez plamen“ (u skladu sa sloganom ovogodišnjeg festivala) […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.