Klasična priča

XXII KotorArt festival: Nemanja Radulović, Kemal Gekić, Vlatko Stefanovski

09. 07. 2023.

Ako vas kojim slučajem put ovog leta odvede u Boku Kotorsku, osim talasa, sunca i slatkih muka na kojoj plaži se kupati, muzika je nešto što će zasigurno upotpuniti doživljaj boraka na ovom čarobnom mestu „izmedju planina i mora“. Reč je, naravno, o festivalu KotorArt koji raznovrsnim koncertima više od dve decenije privlači preko 45.000 posetilaca. Ove godine traje od 13. jula do 14. avgusta, a program je osmišljen tako da bude po želji i ljubiteljima klasike, ali i džeza, world music-a kao i pop rok muzike.

Foto: KotorArt

Za otvaranje 13. jula zadužen je Nemanja Radulović sa sad već proslavljenim Double Sens ansamblom. Radulović je sa svojom srpsko-francuskom ekipom već neko vreme na turneji po Srbiji i regionu sa najnovijim albumom “Roots” (Warner Classics, 2022) koji je publika zavolela od momenta kad se pojavio. Najbolji dokaz za to bio je rasprodat koncert na Tašmajdanu u Beogradu 3. jula. “Fascinantno putovanje” kako ga kritika opisuje, vodi nas na put po raznim predelima sveta – od Japana, Irske, preko Južne Amerike, Evrope i naravno Balkana. Tradicionalno, svečano otvaranje Festivala će se održati u prelepom ambijentu pjace Katedrale Sv. Tripuna.

Zanimljivi koncerti biće održanji par kilometara od Kotora, u Prčnju – poznatom kao mesto uvaženih pomoraca, sa najvećim sakralnim objektom u Boki – Župnom crkvom Rođenja Blažene Djevice Marije, poznatijom kao Bogorodičina crkva. Upravo tu 14. jula nastupiće renomirani italijanski ansambl Mare Nostrum specijalizovan za baroknu muziku, a posebno za vokalne kompozicije Alesandra Stradele. Osnovao ga je kontrabasista Andrea De Karlo, čiji je susret sa violom da gamba bio presudan za dalji tok karijere i životno opredeljenje.

Sutradan, 15. jula sa početkom u 21h na istoj lokaciji biti upriličen koncert čuvenog ansambla Zagrebački solisti sa koncertmajstorom Sretenom Krstićem. Ansambl je osnovan davne 1953. godine, a tokom sedam decenija postojanja vodili su ga znameniti koncertmajstori, do pojave violiniste Sretena Krstića 2012. godine, koncertmajstora Minhenske filharmonije. Kako kažu organizatori KotorArt festivala, utisci tokom događaja na ovim lokacijama su jedinstveni i trajni, a biće organizovan i prevoz solarnim brodom čime će doživljaj Boke biti upotpunjen.

Nemanja Radulović i Double Sens Foto: KotorArt

Tradicionalni koncert najuspješnijih studenata Muzičke akademije sa Cetinja održaće se 18. jula u Crkvi sv. Duha sa početkom u 21 čas. 

U nedelju 30. jula, KotorArt će ugostiti pijanistkinju Emu Popivodu, koja će, uz kamerni ansambl Profundis i dirigentkinju Đurđicu Dašić, nastupiti na koncertu pod nazivom Supersonic. Ovaj interesantan program između ostalog sadrži i kompoziciju čuvenog engleskog kompozitora Bendžamin Britna Varijacije na temu Franka Bridža, op. 10, kao i Supersonične komade Eme Popivode.

Programski segment Festivala KotorArt talenti omogućava uspešnim učenicima i studentima muzičke umetnosti da se predstave na solističkom koncertu, a ove godine prilika je pružena mladoj violinistkinji Dei Nicaj koja će nastupiti 31. jula takođe u Crkvi sv. Duha u Kotoru, sa početkom u 21 čas. Na repertoaru će se naći djela Kurtaga, Baha, Betovena i Šnitkea dok će klavirski saradnik biti pijanista Amir Džaković. U istom ambijentu, 09. avgusta slušaćemo resital mladog violončeliste Sarija Šaćirija, koji je trenutno student osnovnih studija violončela u Roterdamu.

Prvo veče Pjace of filozofa, ove godine pod nazivom Od virdžine do maestre, planirano je za 24. jul, sa početkom u 21 čas, a jedna od gošći je i Andrijana Vešović, poznata kao Zombijana Bones.

Ovo veče će, upotpuniti i dodela bijenalne nagrade Darinka Matić Marović. Na Pjaci od mlijeka programom Darina regula, koji je planiran kao debatni program isprepleten muzičkim tačkama ženske klape Collegium+  dodeliće se i nagrada Darinka Matić Marović. Ove godine uručuje se istaknutoj umetnici iz Slovenije Karmini Šilec za postignuta ostvarenja i delovanje u domenu muzičke umetnosti.

Cimbaliband Foto: KotorArt

U Tivtu nas 29. jula očekuju muzičari Bečke filharmonije pod rukovodstvom Kirila Kobančenka. Koncert pod nazivom Vienna Calling zakazan je za 21h, inspirisan je albumom koji je ansambl 2018. godine objavio za prestižnu diskografsku kuću Dojče gramofon i vodi nas impresivnim stazama klasične muzike, tanga i džeza, kao i drugih žanrova.

U okviru Pjace od džeza, nastupiće nekonvencionalni umetnik Jakob Štajnkelner, kompozitor i izvođač na štajerskoj, dijatonskoj harmonici. Svoj solo nastup imaće 16. jula, na Pjaci od muzeja, kao i u Luštici Bay 17. jula.

Luštica bay će biti u centru zbivanja i 6. avgusta kada će nastupiti zanimljiv multikulturalni sastav Cimbaliband, specifičan po spoju virtuoznih instrumentalnih solističkih deonica, humora kroz muziku i istorijskog pogleda na Balkan.

U samoj završnici festivala, 13. avgusta u Kotoru i 14. avgusta u Luštici Bay, očekuje nas koncert Nemačkog nacionalnog omladinskog džez orkestra – BuJazzO, pod vođstvom džez saksofoniste Nilsa Klajna.

Druge nedelje festivala, 23. jula, nastupiće beogradski kaver bend, sastav Grupa 3 (Ivan Propadović, vokal i gitara, Aleksa Matić, vokal i bubnjevi, i Dejan Ipač, bas gitara) poznat po pažljivo urađenim obradama najrazličitijih žanrova, od roka do džeza.

More obojeno klavirom

Dva pijanistička resitala u okviru KotorArt festival rezervisana su za početak avgusta. Ratimir Martinović, generalni i umetnički direktor festivala KotorArt, će 10. avugsta nakon više od 10 godina nastupiti na resitalu pod nazivom Intime, povodom stogodišnjice rođenja Vasilija Mokranjca, jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora simfonijske i klavirske muzike.

Ema Popivoda Foto: KotorArt

Drugi resital održaće po mnogima jedan od najvećih virtuoza današnjice, Kemal Gekić, u subotu 12. avgusta. Program nosi naziv Carte Blanche budući da će izbor kompozicija ostati iznenađenje do samog koncerta.

Kotor Cable Car serijal: Klapa Cambi , Urban & 4 i Vlatko Stefanovski trio

KotorArt u saradnji sa predstavnicima nove turističke atrakcije Crne Gore, žičarom Kotor-Lovćen, organizuje Kotor Cable Car serijal, sa nastupima klape Cambi (19. jul) sastava Urban & 4 (2. avgust) i Vlatka Stefanovskog sa svojim triom (3. avgust).

Karte za koncerte se mogu nabaviti preko www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne. Za više informacija posetite sajt https://kotorart.me/en.

 

 


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.