Klasična priča

CAFÉ LEVANTE: Gitara između istoka i zapada

18. 01. 2023.

U sredu, 18.01.2023. u 20h, u Jevrejskom kulturnom centra u Beogradu, održaće se autorsko veče svetski priznatog kompozitora Vojislava Ivanovića. Njegove kompozicije će izvoditi izuzetna mlada gitaristkinja Aleksandra Ivanović, što je novina, budući da su do sada Vojislav i Aleksandra najčešće nastupali zajedno, kao Levante duo. Naravno, u tandemu ćemo ih slušati i ovog puta, a poseban gost na koncertu biće kontratenor Predrag Đoković. Zajedno sa Aleksandrom će izvesti dve pesme, od kojih je „Romance“ na stihove E. A. Poa svetska premijera.

Koncept koncerta „Cafe Levante“ osmislio je Voja nedavno za koncert u Sarajevu”, objašnjava Aleksandra. “Ideja je da koncertni program bude u formi restoranskog menija, sa aperitivom, predjelom, jelima, desertom, itd… Još jedan pokušaj da se publici i stručnoj, ali i „običnim“ ljubiteljima muzike, do kojih nam je naročito stalo, ova muzika približi na duhovit način. Osim toga, svako „jelo“ – kompozicija, ima i kratak opis koji je mešavina programske, stručne note i poetske vinjete o njenoj temi i raspoloženju. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da se ovaj koncept veoma dopao publici i da su sa većim zadovoljstvom, ali i razumevanjem pratili program”. Tako nas na primer, kompozicija Nichterinos – Elegy of the Adreamed House, u kojoj se mogu prepoznati prizvuci muzike Kita Džereta, vodi u zimsku noć u kojoj „kroz roj pahulja usamljena kuća u predgrađu žmirka svojim bledo osvetljenim prozorima. Pred jutro sneg se smiruje, svetla se gase i ona tone u slatki san„.

U svom kompozitorkom stilu Ivanović kombinuje elemente klasične, tradicionalne i džez muzike, a prožimanjem uticaja sa istoka i zapada stvara poseban „Levantinski” entitet. Uz Aleksandru Ivanović i njen izuzetno senzibilan izraz, nastupi Levante dua su opisani kao lirski i staloženi, a komunikacija između Aleksandre i Vojislava gotovo kao telepatska. Nakon beogradskog koncerta, u planu je, kako kaže sam kompozitor, „da se svira, nastupa i komponuje, a Aleksandra priprema CD sa velikim izborom moje muzike. Nedavno smo uradili i četiri sjajna videa, tri Aleksandrina sola i jedan sa našim duom koja toplo svima preporučujemo. U pitanju su veoma popularne kompozicije, a naše ideje za video spotove je sjajno realizovao Goran Kovačić Goxy”.

Muziku Vojislava Ivanovića kritika ocenjuje kao izvrsno napisanu, s jedne strane neopisivu, s druge „neopisivo ukusnu”! Ne propustite ovu sasvim jedinstvenu konzumaciju muzike, počevši od aperitiva u Majamiju, sa malo Nostalgije za predjelo, argentinskih začina u glavnom jelu, uz vino iz doline Vardara i konačno desert koji je pripremala princeza lično.

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.