Klasična priča

KoMA17: Praznik muzike za mlade autore

29. 06. 2021.

Piše: Iva Pažin

Festival KoMA17 (Koncerti mladih autora) vraća se na scenu Beogradske filharmonije sa 16 kompozicija studenata Fakulteta muzičke umetnosti. Publika će moći da prisustvuje koncertima 29. i 30. juna, a ulaz je besplatan.

Uoči festivala, razgovarali smo sa Veljkom Nenadićem i Markom Vesićem – studentima treće i četvrte godine kompozicije na FMU. Iako vrlo mladi, njihova imena su u krugovima „klasičara“ uveliko prepoznatljiva, a njihova muzika odraz inovativnosti i promišljanja novih generacija kompozitora. Na KoMi će se predstaviti kompozicijama Inkantacije II i Ma da li?, a ako je suditi po opisima, biće to vrlo inspirativno veče – od istraživanja ritualne balkanske muzike do filozofskih pitanja pretočenih u „subverzivne“ tonove.

 “ClassicAll”: Šta za vas znači to što će vaše kompozicije biti izvedene na festivalu?

Veljko: Ukoliko uzmemo u obzir da se savremena klasična muzika jako malo izvodi u Srbiji, a da je jedini festival koji je namenjen studentima kompozicije upravo KoMA, za nas, mlade autore, čitav ovaj događaj deluje kao pravi praznik! Imamo neverovatnu mogućnost da radimo sa odličnim izvođačima i dirigentima, kao i priliku da čujemo muziku drugih studenata kompozicije, što smatram da je neophodno za dalji razvoj mladog umetnika.

Marko: Mislim da je izvođenje, i generalno vidljivost vrlo važno, čak i presudno za autora. Naročito zbog toga što smatam da treba prevazići kompozitora kao odsutnog autora. Upravo ta vidljivost na sceni za mene predstavlja uvek jedan drugačiji iskorak u odnosu na ono što se najčešće očekuje i percipira u umetničkom prostoru umetnika, ali omogućava svojevrstan beg od standardnih konvencije i igranje sa njima.

Veljko Nenadić. Foto: Ljubomir Zlatanović

S obzirom na to da su tek od skoro dozvoljeni koncerti u „normalnim“ uslovima, na koji način su u prethodnom periodu vaše kompozicije nalazile put do javnosti?

Veljko: U prethodnom periodu nisam imao dovoljno prilika da svoju novu muziku predstavim široj javnosti osim preko live stream nastupa. Veliki broj planiranih festivala, koncerata i takmičenja je bio otkazan, ali ono što je u celoj situaciji ispalo dobro je da se upravo zbog toga kod izvođača javila neverovatna želja da se nadoknadi izgubljeno vreme. U narednom periodu me očekuje veliki broj koncerata i porudžbina kojima se neopisivo radujem.

Marko: Put do publike nalazio sam najčešće putem socijalnih mreža, postavljajući sadržaj koji sam želeo da prikažem – uglavom na Soundcloud-u ili na mnogobrojnim online događajima koji su bili organizovani.  Čak i kad sam obrađivao i neke teorijske teme, trudio sam se da napravim osvrt i na ličnu estetiku. Zanimlijvo je to što je muzika, uprkos ograničenjima, nalazila put do publike u prethodnom periodu. Svi smo naučili da postoje i drugi kanali komunikacije koji su se pokazali kao zanimljiva alternativa u odnosu na ono na šta smo navikli.

Kako biste predstavili kompozicije koje ćemo slušati?

Veljko: Inkantacije II – dva rituala za sopran, violu, klavir i udaraljke, nastala je prošle godine kao drugo delo u okviru istoimenog ciklusa. Ova dvostavačna kompozicija predstavlja moje pokušaje pronicanja u najdublje slojeve ritualne i paganske muzike Balkana, pa se samim tim i sadržaj dela zasniva se na upečatljivoj melodici, složenoj ritmičkoj i metričkoj komponenti, čestoj upotrebi mikrotonova, ornamenata i glisanda karakterističnih za folklornu muziku sa ovih prostora. Takođe, bitnu ulogu čini i dramaturgija muzike, koja u okviru stavova varira od sporih odseka sa neobičnim zvučnim koloritom do brzih, energičnih, ritmički pregnantnih i vrlo često agresivnih odseka.

Marko Vesić. Foto: Kristina Kecman

Marko: Kompozicija Ma da li? za alt, bariton, obou i klavir, predstavlja omaž, odnosno kritiku populističke estetike kakva je godinama prisutna na našoj sceni. Prisutna je ta ideja da se nakon nekog avangardnog pokreta pojavi umereni modernizam, a kod nas su to bili različiti neo-pravci koji se odlikuju posttonalnošću sa etno elementima. Po mom mišljenju, takav pristup je bez velikih potencijala za istraživanje. Kompozicija Ma da li? želi da kritikuje tu estetiku koristeći njene materijale, na neki način delujući subverzivno na nju i preispitujući kanon u kome se nalazi. Sam materijal i izražajna sredstva koja sam koristio crpeo sam upravo iz populističke estetike. Glavno pitanje, koje se i postavlja na samom kraju kompozicije jeste – Da li postoji svet koji nije kao naš? Slušalac se dovodi u situaciju da se zapita da li postoji svet koji nije kao naš u svakom smislu, a ne samo muzičkom.


  • Koncerti u utorak 29.  juna se održavaju od 17h i 19h, a 30. juna od 19h. Osim kompozicija naših sagovornika, na programu su dela Miloša Stevanovića, Lazara Marića, Nikolete Radulović, Ane Marković, Vladice Mikićević, Marka Kovača, Bogdana Stojkovića, Anđele Milić, Dušana Đorđević i Dorote Pavlinić.
  • Pokrovitelji festivala su SOKOJ, Fakultet muzičke umetnosti i Beogradska filharmonija.

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.