Pop-rok periskop

Triput sam video Lenona

08. 12. 2020.

Life is what happens to you while you’re busy making other plans.

Džon Lenon (9. oktobar 1940 – 8. decembar 1980)

Njujork, 1977: Džon Lenon, sa suprugom Joko Ono i sinom Šonom. Izvor: Vinnie Zuffante/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Kao što se podrazumevalo da u Parizu odemo na groblje Per Lašez i obiđemo Džima Morisona, tako sam 2012. u Njujorku stao ispred zgrade “Dakota”. Neobično mi je bilo da na fasadi nema spomen table ili bilo kakvog znaka da je Lenon tu ubijen. Poštovanje mu je iskazano tridesetak metara dalje. U Central parku je trg nazvan Strawberry Field sa mozaikom protkanim tekstom Imagine. Tu je i mali kameni spomenik na kome piše koje su sve države donirale da se taj trg napravi. Novac je 1990. dala i Jugoslavija. Kada je deset godina pre toga umro Lenon bio sam sa mojim drugom Milenkom u vikendici njegovih roditelja na brdu iznad Grocke. Kao, otišli smo da spremamo ispite, a uglavnom smo kuvali i duvali. I bilo je ledeno tog jutra. Zavejao sneg. Palimo radio. Prvi program Radio Beograda. Ozbiljan glas spikerke kaže: “Ubijen je Džon Lenon”. Činilo mi se da mi se magla iz glave još nije razišla. Šest meseci pre toga ozbiljan glas je rekao: “Umro je drug Tito.” Jebo te! A sad je ubijen drug Lenon. Godinu i po dana posle toga, dug i krivudav put vodio me je po Evropi.

Glazgov 1982. godine

Tog leta sam, verno sledeći hipi ideologiju, čupav, bradat i prašnjav, stopirao unaokolo. Nezaboravan je to osećaj da možeš da se uputiš gde god ti padne napamet. Tako sam stigao i do Škotske. Glazgov i Edinburg su imali poseban šarm. Posle ogromnog Londona u njima sam se osećao nekako prisno. I komunikacija sa ljudima je bila drugačija. U Glazgovu sam se družio sa veselim momkom koji me uvodio u tajne škotskih priča i mentaliteta. Bio je levičar. I budući da sam dolazio iz Jugoslavije, smatrao je da treba da odemo u sedište njihove Komunističke partije. Ušli smo u malu, starinsku kancelariju u kojoj se, izgledalo je, ništa nije promenilo od sredine pedesetih godina. Sem jednog detalja. Na zidu su bile uramljene slike iste veličine. Jedan kraj drugog drugovi Marks, Engels, Lenjin i Lenon.

Havana 2003. godine

U rezidencijalnom delu, tamo gde su ambasade, u velikom parku je spomenik Lenonu. Sedi na klupi u prirodnoj veličini okrenut zamišljenom sagovorniku. Spustio sam se na tu klupu, izvadio kasetofon i glumio da radim sa njim intervju. Mada sam se malo glupo osećao dok smo razgovarali jer su mu iz korena nosa virile dve žice. Na njima su stajale naočari, dakle lenonke, ali je postala fora da ih turisti kradu. U to vreme su se na Kubi među lokalnim suvenirima, kao i slikama Če Gevare na svemu i svačemu, često nalazile figurice Čarlija Čaplina i Lenona. Obojica stigli iz Engleske, živeli u Americi i žestoko je kritikovali. Dovoljno da budu njihovi heroji.

Hamburg 2017. godine

Tog septembra sam bio na Reeper bahn Festivalu koji se odvija u brojnim klubovima u tom delu grada krcatom javnim kućama. Upravo onom u kome su Bitlsi zarađivali gastarbajterski muzičarski hleb svirajući po rupama i striptiz barovima. I otkrivali prve čari seksa, droge i rokenrola. Idući stazama Bitlsa zabasao sam u zadnje dvorište stambene zgrade prepoznatljivog ulaza: pa pred tim vratima se tada slikao Lenon! Kasnije, tačnije 1975. godine, tu sliku je stavio na omot solo albuma “Rock’n’roll”. Razmrljani prolaznici ispred njega su, naravno drugari iz Bitlsa. Lepa posveta ključnom bendu. Kao i svaki nametljivi turista zauzeo sam pozu kao Lenon (sa ležerno prekrštenim nogama) i slikao se na istom mestu. I pazio da laktom ne pritisnem interfon, jer su trapavci slični meni stalno nehotice uznemiravali stanare.

Ovog oktobra Lenon bi napunio osamdeset godina. Ovog decembra je četrdeset godina od njegove smrti. Iz perspektive mnogih koji su zaboravili značenje reči empatija, tekst pesme Imagine deluje kao gimnazijski rad dečkića sa glavom u oblacima. Svet je postao previše grub. Strange days indeed.

Petar Janjatović

 

Čitajte još i:

Bah, Bitlsi i barokna Crna ptica

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.