Klasična priča

Bah, Bitlsi i barokna Crna ptica

26. 04. 2018.

Prvi znak ozbiljnosti kod malih đaka muzičkih škola uočljiv je onog časa kada se na dirkama, pod još uvek nesigurnim prstićima, začuju tonovi Bahovih Invencija. Tako Bahova muzika, od najranijih dana ulazi u njihove živote, kako bi tu zauvek ostala. Slično je i sa Bitlsima.

Iako nisu svirali klavir u muzičkoj školi, dva tinjedžera iz Liverpula su krajem pedesetih sviruckala Bahov
Bure u e-molu
, sa željom da se malo razmeću poznavanjem ozbiljne muzike. Nekoliko godina kasnije, kada više ne bude bilo potrebe da se trude da impresioniraju druge jer će sama njihova pojava (uz Lenona i Ringa) dovoditi do potpune egzalatacije publike neponovljene u istoriji roka, nastala je pesma Blackbird. Napisao ju je Pol Makartni na osnovu prvih nekoliko taktova koje je tih ranih dana uvežbavao sa Džordžom Harisonom, a pesma je izašla 1968. godine na kultnom „Belom albumu“. Bah je sve vreme bio negde u podsvesti, trebalo je samo do njega doći, ,,dovoljno odrasti“ da bi se javila potreba za njim.

Кod klasičara je to drugačije. Ima onih čija je suštinska potreba da Baha sviraju svaki dan, jer tako na istinski način postaju svesni čuda života i zahvalni što su deo tog čuda. Recimo, čuveni Pablo Кazals  je svaki dan započinjao sviranjem Bahovih Preludijuma i fuga, dajući na taj način blagoslov svojoj kući. Zanimljivo je da Bi Bi Si ima radijski program pod nazivom „Bah pre doručka“, gde emituju svaki dan neko Bahovo delo pre 7 sati ujutru.

Ne postoji jednostavan odgovor na pitanje zašto se Johan Sebastijan Bah smatra najvećim kompozitorom svih vremena. „Kada bi se moglo definisati šta je to što nas pomera u Bahovoj muzici to bi odmah značilo i njenu smrt„, govorio je ser Džon Eliot Gardiner.

Džon, Džordž, Pol i Ringo

Dodao je još da je Bahova muzika stvorena kroz veru, ali da je nadilazi. „On humanizuje Luteransku teologiju i čini je pristupačnom. Čini da se ona obraća ljudima svih i nikakvih uverenja. Ovaj zemaljski element Bahove duhovnosti je divan paradoks. Ima toliko humora. Stvaran je!“

Postoji li nešto što je zajedničko za muziku 18. veka proisteklu iz pera čoveka koji je duboko osećao povezanost sa Bogom i pisao u Njegovu slavu i britanskih rokenrol momaka koji su u svoje vreme bili ,,popularniji od Isusa“ ili, ako bismo hteli da se izrazimo suptilnije o Lenona, ne baš previše bliski hrišćanskoj religiji? Neprevaziđeni Glen Guld je, govoreći o sveobuhvatnosti Bahovih kompozicija, izneo suštinu: „bez obzira na njegovo umeće i brilijantnost, Bahova dela su vredna zbog nečeg značajnijeg, a to je – humanost„.

Na početku 21. veka čini se da je humanost ono što svetu najviše fali, a kada bacimo pogled na šezdesete godine i na pesme Bitlsa – baš na nju nailazimo. I nije to samo sentimentalnost za prošlim vremenima. Bliski glasovi ove šarmantne i drage četvorke deluju blagotvorno na ljude širom sveta i danas. Iako budi drugačiji osećaj od onog koji izaziva Bah, jedna stvar jeste zajednička – kada ih slušate imate utisak kako će sve biti u redu.

Blackbird obgrljen Bahovom siluetom je savršen primer za to. Iako možda manje popularna od pesama poput Yesterday, Hey, Jude, Let it Be, Here Comes the Sun, A Day in Life… obezbedila je sebi večnost zahvaljujući ,,baroknim“ kvalitetima. Jednostavna melodija koja ,,odmah ulazi u uvo“, uvek novo i drugačije zvuči, a zbog nekog posebnog mira, lako se može zamisliti kako odzvanja između crkvenih zidova, uzdižući se i nestajući u pravcu oslikanih tavanica.

Ivana Ljubinković


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Bah, Bitlsi i barokna Crna ptica […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.