Klasična priča

Ekskluzivni onlajn koncerti pravo sa nemačkih podijuma

26. 11. 2020.

Pandemija korona virusa i dalje nas prisiljava na tzv. „novu normalnost“. Ipak, velike svetske umetničke kuće iznalaze nove načine da se u ovoj specifičnoj, virtuelnoj godini bave svojim poslom i time i publici ulepšaju ove tmurne dane.

Koncertne sale i operske kuće u Nemačkoj uveliko održavaju koncertnu sezonu u životu onlajn prenosima. Ovih dana predstoji nam nekoliko izvanrednih nastupa koje ćemo moći da slušamo live streamingom. Danijel Barenbojm, Jonas Kaufman, Emanuel Pahud, Kiril Petrenko, samo su neki od umetnika koje ćemo gledati i slušati sa scena Bavarske državne opere i Berlinske filharmonije. Do trenutka kad i sami ne budemo u mogućnosti da otputujemo i uživamo u savršenoj akustici najboljih nemačkih koncertnih dvorana, predlažemo vam da od kuće pratite neke od najboljih koncerata ove sezone.

Opera na dlanu tradicija, kontinuitet i impresivni repertoar

Izvor: München Tourismus/Felix Löchner

Bavarska državna opera, jedna od vodećih operskih kuća sa istorijom dugom 350 godina, i u vanrednim okolnostima nastavlja sa predstavljanjem novih produkcija. Ovih dana očekuju nas dve premijere voljenih opera: Boemi Đakoma Pučinija i Falstaf Đuzepa Verdija.

U Boemima glavne uloge poverene su slavnom tenoru Jonasu Kaufmanu (Rodolfo) i američkom sopranu Rejčel Vilis Sorensen (Mimi) koju kritika opisuje kao jedan od najimpresivnijih glasova na svetu. Gledaćemo ih u ponedeljak 30.11. od 20:15.

Falstaf je komedija u tri čina nastala prema komadu Viljema Šekspira „Vesele žene Vindzorske“. Producentkinja Mateja Koležnik ju je entuzijastično
opisala
kao veselu, čudesnu, ali i utešnu jer se i u poodmaklim godinama život može posmatrati sa vedrije strane (always look on the bright side of life), što je danas sve ređa pojava. U ulozi sera Džona Falstafa pojaviće se bariton Volfgang Kof. Prema njegovim rečima šaljiv doživljaj stvarnosti kod Falstafa („tutto nel mondo e burla“) podrazumeva određenu smirenost koja dolazi sa životnom mudrošću. Prenos je 02.12. od 19h.

Dobra vest je da će obe opere, ukoliko propustite uživo izvođenje (tzv. free streaming), moći da se kupe i pogledaju u narednih mesec dana (Boemi će biti dostupni od 3. decembra do 3. januara 2021. godine, a Falsraf od 5. decembra do 5. januara 2021).

29 live stream koncerata iz Berlinske filharmonije

Na prvom u nizu koncerata koji će moći da se slušaju u direktnom onlajn prenosu iz Berlinske filharmonije nastupiće čuveni Danijel Barenbojm zajedno sa Emanuelom Pahudom, glavnim flautistom orkestra ove kuće. Na repertoaru su dela Ibera, Buzonija i Berlioza. Koncert je zakazan za subotu, 28.11. u 19h, a repriza je već sledećeg dana, u nedelju u podne. Krajem decembra (19.12.) nastupiće i pijanista Seo Jing Čo, “jedan od malobrojnih preostalih pesnika klavira današnjice. Izdvajamo još i “Jingle Bass Rock” porodični koncert zakazan za 13.12. i naravno veliki koncert u novogodišnjoj večeri kada će uz Berlinsku filharmoniju nastupiti gitarista Pablo Sainz-Villegas. Na programu su dela Manuela de Falje, Huana Rodriga, Eitora Vilje-Lobosa, Mocarta Guarnierija i Modesta Musorgskog (ceo decembarski i januarski repertoar pogledajte ovde).

Digitalna koncertna sala na TV-u, kompjuteru, tabletu ili smartfonu

Na stotine koncerata sa najznačajnijim imenima klasične muzike dostupno je svakome ko poželi da zaviri u Digitalnu koncertnu salu. Uz razne filmove i dokumentarce posetioci će moći ponešto da saznaju i o istoriji Berlinske filharmonije i dirigentima koji su je oblikovali. Na prvom mestu je, svakako, Herbert fon Karajan koji je i dalje sinonim za klasičnu muziku i zvučnu perfekciju. Dirigovao je gotovo svim velikim orkestarskim delima pa nije lako napraviti početni izbor između kompletnih Betovenovih simfonija, Dvoržaka, Bramsa, Ravela, Debisija, Rahmanjinova…

Klaudio Abado je drugo značajno ime kada je istorija ovog orkestra u pitanju. Svojim prijateljskim pristupom redefinisao je komunikaciju između muzičara i dirigenta u post-karajanskoj eri. To je dovelo do toplijeg, kamernog zvuka orkestra koji ga i danas oplemenjuje (o tome govori i dokumentarni film “The silence that follows the music” iz 1996. godine).

Ako ste pravi fan Berlinske filharmonije ne smete propustiti ni izvođenja sa narednim kultnim dirigentom Sajmonom Retlom – u ponudi je čak 209 koncerata! Sa pozamašne liste muzičkih snimaka ne treba zaobići, naravno, ni koncerte kojima upravlja poslednji, aktuelni dirigent Berlinske filharmonije Kiril Petrenko. Izdvajaju se dela prve Bečke škole, zatim ruski romantizam i klasični modernizam. U ovim izvođenjima, kako se navodi na sajtu orkestra, osetan je „obećavajući početak novog partnerskog odnosa u istoriji Berlinske filharmonije.“

Ivana Ljubinković

 


Zavirite i u impresivnu filharmoniju koja krasi luku Hamburga:

Filharmonija na Labi i kod kuće

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.