Jazzmark

Novi album grupe EYOT "557799": To je ritam našeg srca

11. 10. 2020.

Piše: Iva Pažin

Stvaralaštvo niške grupe EYOT domaća publika prepoznaje već duže vreme, ali i ljubitelji savremenog džeza širom sveta. Do sada su objavili četiri albuma za inostrane izdavačke kuće i nastupili u više od 20 zemalja – prilično neverovatno dostignuće za sastav koji svira džez. I dolazi iz Srbije.

Fotografija: Zoran Radosavljević

EYOT je početkom oktobra predstavio naslovnu kompoziciju “557799” sa predstojećeg petog istoimenog albuma koji će 23. oktobra biti objavljen za američku izdavačku kuću Ropeadope. Spot je snimljen na arheološkom lokalitetu Lepenski Vir u okviru “Koncertne serije – Džez Istoka”.

Ove kreativne džezere prepoznala je i francuska kritika i izdvojila ih kao jedan od najzanimljivijih muzičkih sastava u Evropi u protekloj deceniji! Pomenuti video spot zavrteo se tako i na Francuskom nacionalnom servisu France Musique.

Kako kažu članovi benda, naziv albuma i kompozicije “557799” predstavlja ritmičku šemu u taktovima pet, sedam i devet osmina koji su neke od glavnih karakteristika tradicionalne muzike na Balkanu. Takođe ističu simboliku ovakve “nepravilnosti”, jer predstavlja oličenje života i istorije koja je uvek bila burna u ovom delu sveta. “To je ritam našeg srca”, zaključuju oni.

Posle snimanja u Lepenskom Viru, muzički sastav EYOT nastavlja seriju koncerata u gradovima na istoku Srbije. Ovu koncertnu seriju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a prvi nastup grupa EYOT održaće u Boru u ponedeljak 12. oktobra u Velikoj sali bioskopa “Zvezda” sa početkom od 19:00 časova, u organizaciji Centra za kulturu Bor.

Više informaciju o pretprodaji albuma možete pronaći na sajtu benda https://eyotmusic.net/home.

  • Izdavanje petog albuma sastava Eyot ostvariće se uz podršku organizacije SOKOJ

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […]  Novi album grupe EYOT „557799“: To je ritam našeg srca […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.