Klasična priča

Koncertno predstavljanje diska “Retide”: Manje je više

27. 12. 2021.

 

Čini se da minimalistička muzika Vladimira Tošića ne prestaje da bude inspirativna muzičarima, a posebno pijanistima. Album “Retide” još jedan je dokaz za to.

Ljiljana Vukelja snimila je CD sa šest redukcionističkih etida (retida), a početkom decembra neke od njih predstavila je publici u galeriji Artget. Disk je objavljen prošle godine (Fakultet muzičke umetnosti) i sadrži još dva Tošićeva dela Fluktus 1 i Fluktus 2.

Nakon izvođenja meditativne Retide 3, pijanistkinja je poseban utisak na publiku ostavila Retidom 6 koja, iako ima edukativnu ulogu, odiše suptilnošću energije i strasti. Zahtevima obe Retide odgovorila je velikim profesionalizmom i posvećenošću, što objašnjava njeno dugogodišnje izvođenje Tošićeve muzike.

Interpretacija redukcionističke – minimalističke muzike je, prema rečima samog kompozitora, zahtevna na poseban način. Podrazumeva mir, neprimetne gradacije, konsantan tempo i dinamiku. Zato je potreban specifičan „mentalni sklop“ pijaniste koji može da je izvede na pravi način. „Ne radi se toliko o kompleksnosti već o navikavanju na ’odsustvo od obilja’“, kako je jednom prilikom objasnio. Prva Retida nastala je još davne 1988. godine, kada Tošić uviđa potrebu za delom koje će omogućiti izvođačima da se bolje pripreme za izvođenje minimalističke muzike. Skoro trideset godina kasnije, on se vraća ovoj ideji i komponuje preostalih pet.

Pijanisti i recenzenti Dejan Sinadinović i Vladimir Cvijić istakli su ključnu ulogu koju je Vladimir Tošić imao za razvoj minimalističke muzike na našim prostorima, još od sedamdesetih godina prošlog veka. Danas je on jedan od naših najznačajnijih i najizvođenijih kompozitora kada je minimalistička muzika u pitanju. Njegova dela sviraju umetnici širom sveta, ali se krug istomišljenika saglasnih oko ideje “manje je više” stvorio i među našim muzičarima. I taj krug se stalno širi.

  • Objavljivanje diska pomogla je Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.