Klasična priča

Koncert: Muzika domaćih autora za dva klavira

25. 12. 2021.

Nakon Niša i Zrenjanina, u nedelju 26. decembra u muzičkoj školi „Mokranjac“, pijanistkinje Jasmina Raković i Ružica Gojković održaće poslednji u nizu koncerata pod nazivom “Muzika domaćih autora za dva klavira”. Na programu su dela Vladana Radovanovića, Marka D. Aleksića i Dragana Latinčića.

Plakat: Nemanja Bošnjak

Stvaralaštvo Vladana Radovanovića su, kako kažu, upravo i otkrile vođene željom da izvode muziku za dva klavira. „Kako nam je i sam rekao, upravo je na Sonatama za dva klavira formirao svoj kompozicioni stil. Nažalost neke od tih partitura su izgubljene, ali drago nam je da smo u prilici da izvedemo Sonatu iz 1955. godine, kao i Furiozo iz 2017. koji je naknadno posvetio našem duu.

U želji da podstaknu i mlađe generacije kompozitora da pišu za ovaj sastav, Jasmina i Ružica  su naručile kompozicije od svojih kolega Marka D. Aleksića (Sunčevo kolo i Putevi, muzika za film) i Dragana Latinčića (Le Zèbre), koje će ovom prilikom biti premijerno izvedene u Beogradu.

Ružica i Jasmina već pet godina nastupaju kao klavirski duo Barabar i do danas su učestvovale na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Osim što su podjednako nadarene, kreativne i doslovno rame uz rame dok sviraju u četiri ruke, putanje im se ukrštaju i na drugim poljima – obe su na doktorskim studijama u klasi profesora Dejana Subotića i obe su profesorke u pomenutoj muzičkoj školi. Zajedničko muziciranje je bio sasvim logičan korak.

CLASSICALL: Kako biste uporedili sviranje kao duo četvororučno i sad na dva instrumenta?

JASMINA RAKOVIĆ: Meni je muzika pisana za dva klavira uvek bila interesantna jer su zvučne mogućnosti daleko veće i bliže simfonijskom zvuku. Muzika koja je pisana za ovaj sastav to takođe potvrđuje, za razliku od muzike pisane za klavir četvororučno koja je često salonskog tipa. U izvođačkom smislu takođe zahteva drugačiji pristup, na dva klavira smo više “barabar” što nam obema odgovara.

Ružica i Jasmina, duo Barabar. Foto: Marko Mihailović

Šta je vaš utisak, zašto nema mnogo literature za dva klavira?

S obzirom na to koliko smo se namučile da organizujemo koncerte, mislim da deo odgovora leži u tome što ne postoji infrastruktura, odnosno dovoljan broj prostora koji poseduju dva klavira. Osim Kolarčeve zadužbine, jedino u muzičkim školama (i to ne u svim!) postoje po dva instrumenta u sali, tako da je moguće da iz istog razloga kompozitori u našoj sredini nisu pisali mnogo za ovaj sastav – jer jednostavno ne postoji prilika da se ta dela češće izvode. Naravno, nadamo se da će se to promeniti, postoji sve više klavirskih dua kod nas, tako da se nadamo da će i kompozitori posvetiti više pažnje ovom sastavu.

Koncert počinje u 12h, a ulaz je slobodan.

  • Koncert se održava uz podršku Organizacije muzičkih autora Srbije – Sokoj

Slični tekstovi: Klara Šuman – žena ispred svog vremena

Trio 2.1: muzika srpskih kompozitora u srcu grada

Ljubica Marić: muzika srpske kompozitorke uživo iz “Mokranjca”


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.