Klasična priča

Trio 2.1: muzika srpskih kompozitora u srcu grada

14. 12. 2021.

Ružica, Jelena i Dunja

Da je troje gužva, kako kaže izreka, možda važi u raznim segmentima života, ali ne i kada je muzika u pitanju. Dunja Petrić (pikolistkinja), Jelena Šarenac (flautiskinja) i Ružica Gojković (pijanistkinja) su prijateljice koje već dugi niz godina sviraju zajedno, a od pre par godina nastupaju kao Trio 2.1 (slovima: dva tačka jedan). Ove srede održaće specijalan koncert u Legatu Josipa Slavenskog (Trg Nikole Pašića 1) od 19 časova, a na programu će biti dela srpskih autora 20. i 21. veka. Upravo je ova netipična kombinacija instrumenata kao i repertoar sačinjen od retko izvođenih kompozicija, dobar razlog za ljubitelje klasike, studente, profesore i kolege muzičare da dođu u sredu predveče u ovaj fini i pomalo skriveni koncertni prostor u centru Beograda.

Osim potrebe da prikažu publici kompozicije pisane za ovakav trio, jedna od zamisli naših muzičarki je da se podstaknu i mlađe generacije kompozitora na stvaranje novih dela. Samim tim, na koncertu će premijerno biti izvedena Igra vila oko breza violinistkinje i kompozitorke Sonje Kalajić za dve alt flaute, inspirisana slovenskom mitologijom, objašnjava Sonja. ”Ideja je u osnovnim crtama postojala još pre desetak godina, međutim,  sve do ove godine nije bila zabeležena. Glavni razlog je bio što me nijedan sastav nije u potpunosti zadovoljavao za njenu orkestraciju. Tek kada su članice Trija 2.1  zatražile narudžbinu, u meni je odzvučala jasna orkestracija. Da li je po sredi koincidencija ili su one zapravo te vile na koje je inspiracija čekala, ostavljam publici da zaključi”. Dodaje da je i u svetu za ovakav sastav napisan mali broj dela, a da je u odnosu na standardne kamerne sastave baš ovakva formacija  izazovna zbog svoje “dinamičke i glasovne ‘naopakosti’“.

Dunja, Ružica i Jelena

Program otvara kompozicija Svađa komšinica Vladimira Đorđevića za dve flaute, jer, kako kaže Jelena Šarenac “obično sve dobro počinje svađom”. Uslediće Nokturno Dejana Despića, Sonatina Dušana Radica i Duo skercando Ante Grgina. Promenu raspoloženja doneće Koral i igra Ljubomira Dimitrijevica (legendarnog osnivača ansambla Renesans, ujedno i Jeleninog profesora), a potom i kompozicija Sunce jarko Zorana Hristica (posvećenu kvartetu Qvadrema, čije su članice bile Jelena i Ružica). Koncert će završiti poletnim Galopom Svetozara S. Kovačevića.

“Očekujemo vas na našem putovanju, voz kreće sa stanice Legata Josipa Slavenskog  15.12.2021. u 19h”, poručuje Trio 2.1.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.