Klasična priča

Filharmonija na Labi i kod kuće

19. 11. 2020.

Filahrmonija na Labi, čuvena “Elbphilharmonie”, jedno od najznačajnijih kulturnih znamenitosti Hamburga otkako je 2017. godine “nikla” na ovoj reci. Hamburg nudi iznenađenja na svakom ćošku, a poseta ovoj Filharmoniji predstavlja posebno iskustvo od momenta kada je ugledamo, preko oduševljenja kada kročimo u nju, do, podrazumeva se, akustičnog savršenstva. Iako su njene koncertne sale trenutno prazne usled pandemije korona virusa, ponuda u digitalnoj formi  je gotovo podjednako efektna. Čak i ako ne govorite nemački jezik, tu je pregršt onlajn sadržaja u kojima možete uživati: od koncerata do vođenih tura hodnicima ove impozantne građevine!

Filharmonija spolja

Izvor: Hamburg Marketing GmbH/Cooper Copter GmbH

Sagrađena je u hamburškoj luci, na samom doku gde se 60-tih godina nalazilo pristanište i tipično skladište za žito od crvene cigle. Zahvaljujući kreativnom timu Herzog & de Meuron (Žak Hercog i Pijer de Meuron autori su i Ptičjeg gnezda u Pekingu i galerije Tate Modern u Londonu), podnožje zgrade oblikovano je po uzoru na originalno skladište, dok se gornji deo sa 1.100 prozora izdiže kao svetlucavi talas od stakla, metala i betona. Zaobljena fasada transformiše Filharmoniju u divovski kristal koji oslikava boje i svetlost neba, vode i grada. Osam velikih zaobljenih površina daju strukturi krova jedinstvene elegantne linije, a 6000 šljokica stvaraju impresivne svetlosne odraze. Želja gradskih čelnika da se stvori funkcionalna zgrada, istovremeno i arhitektonski spektakl je ostvarena.

Filharmonija iznutra

Izvor: GNTB/Michael Neumann

Već sam foaje pruža fascinantne poglede na nivoe koncertnih sala, kao i na grad i luku. Na visini od 37 metara nalazi se Plaza – prostrana terasa otvorena za turiste i lokalce sa jedinstvenom panoramom od 360 stepeni. Takođe, jedna od atrakcija Filharmonije su najduže pokretne stepenice u Zapadnoj Evropi. Duge su 82 metra, pružaju se od glavnog ulaza, a vode napolje, do prostranog trga.

Pored tri koncertne sale, zgrada takođe ima i hotelske sobe, restoran i suvenirsku radnju.

Koncertne sale

Velika koncertna dvorana (Grand Hall) ima 2.100 mesta, a druga manja (Recital Hall) 550 mesta. Treća je Kaistudio, dvorana sa 150 mesta za eksperimentalnu muziku ili predavanja.

Terasasti redovi u Velikoj sali uzdižu se visoko oko bine u krug što stvara izuzetan osećaj bliskosti sa događajima na sceni. Zbog arhitekture poput vinograda, nijedan gledalac ne sedi dalje od 30 metara od dirigenta. Muzika je doslovno u centru pažnje. Tome su značajno doprineli kristalno jasni tonovi: “Ako kao akustičar uspete da učinite da publika ne primeti veliko rastojanje od muzike, uradili ste dobar posao”, reči su akustičara Yasuhise Toyote (poznat još po salama Suntory hall u Tokiju i Walt Disney u Los Anđelesu). Zid Velike sale obložen “belom kožom” duguje svoje ime pločama od gipsanih vlakana koji prekrivaju površinu zidova i tavanica. Ima ih oko 10.000 i reflektuju zvuk u svakom ćošku.

Mada ni akustika u sali za resitale ne zaostaje. Napravljena po uzoru na kutiju za cipele i obložena francuskim hrastom, sa blago zatalasanim površinama, idealna je za intimnije koncerte. Predlažemo da poslušate Claire Huangci i njenu svetlucavu verziju Bramsove Prve mađarske igre za klavir.

Moto ove posebne Fillharmonije je da je ona “kuća za sve”. Zato poziva posetioce ne samo da dođu već i da osete dodirom posebne materijale u enterijeru, ali i razne instrumente. Iako je dodir jedino što onlajn poseta ne može da nadomesti, pozivamo vas da čujete izvrsne umetnike iz prvih redova.

Koncert 27. novembra

Čuveni dirigent Pavo Jarvi vraća se na čelo NDR (Norddeutscher Rundfunk) Orkestra Filharmonije na Labi! Na koncertu koji će se emitovati onlajn slušaćemo dela francuskih kompozirora s početka 20.veka. Koncert će biti dostupan do 30. novembra. Pogledajte ovde.

Ivana Ljubinković


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Filharmonija na Labi i kod kuće […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.