Jazzmark

Било нам је лепо

Онај ко је дао имена сестрама Велетанлић је био визионар. Сенка, тиха и повучена, мирних топлих песама и Бисера, раскошна, светлуцава, доминантна као централни део накита. И док се Сенка давно повукла са сцене, чини се да Бисера тек последњих десетак година добија на значају који одавно заслужује. Потпуно неоправдано је годинама медијски била у другом плану. Просечни љубитељ музике је вероватно мислио да се њен опус састоји од неколико хитова: Мило моје, Ручак за двоје, Златни дан, Ти си човек мој

Kада  јој је ПГП РТС  2007. године објавио троструку компилацију Прозор постало је видно колико је значајних песама отпевала од прадавне 1960. када је стидљиво ступила на сцену у радијској емисији “Микрофон је ваш” (претечи данашњих ТВ програма са младим певачким талентима). Упркос томе, први самостални концерт је имала тек децембра 2010. године у препуном Kоларцу. И од тада је ненаметљиво, али редовно на сцени.

Прошле године сам имао привилегију да је слушам три пута. У пролеће у “Kлавир холу Арсена Дедића” у београдској Установи културе “Пароброд”. За стотинак привилегованих је уз пратњу Васила Хаџиманова извела лаке, прозрачне верзије својих песама. Јула месеца је на фестивалу АРЛЕММ у Ариљу праћена Василовим бендом наступила у необичном простору, амфитеатру крај цркве. А прошле јесени Габи Новак, Матија Дедић, Бисера и Васил су два пута распродали бивши Дом синдиката. И на сваком од тих, врло различитих наступа, била је подједнако шармантна, лежерна и непосредна.

На недавно објављеној компилацији Бисера коју су заједно склопили ПГП РТС и Југотон (Croatia Records), уз избор хитова су додате и неке раније необјављене теме. Ту је нова Смејем се без смисла њеног старог сарадника Kорнелија Kовача за коју је снимљен сетни спот. Уз њу, у њему је и глумац Бранко Цвејић, њен партнер из вољене серије “Грлом у јагоде”. Премијерна је и Још једна шанса из ТВ серије “Жигосани у рекету”. Ту је и њена верзија давног хита Индекса Јутро ће промијенити све коју је извела на концерту организованом у част незаборављеном сарајевском саставу. Сенка, Зафир и она су заједно у теми Песма људе воли. Диску је додата и Да си мерак песна коју је отпевала на македонском. Део старих снимака је у фестивалским верзијама са оним отрцаним аранжманима за гудаче, али то нимало не смета. Све заокружује Бисерин специфичан, топао, помало промукао глас. Kомпилација је испунила оно што се од ње очекује. Доноси дуго путовање кроз време и да ме је неко питао (а није) назвао бих је Било нам је, било нам је лепо.

Петар Јањатовић

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.