Pop-rok periskop

Sobe divote

09. 12. 2016.

MUZIČКI DVOGLED

Neko je rekao da je za sreću potrebno dobro zdravlje i slabo pamćenje. Za pamćenje ne moramo da se brinemo previše, mada neke uspomene nikada nemaju nameru da nas napuste, a može se reći i da nas čine zdravijim. Ali, kada su u pitanju sećanja, zar se ne čini da su slike prošlosti neodvojivo povezane sa slikama soba? Počevši od one prve iz detinjstva koju nazivamo “moja soba“, pa redom: učionica i prve simpatije, garaža i prve probe, kuhinje na žurkama, studentske sobe, sobe u potkrovlju, iznajmljene sobe, sobe na moru, hotelske sobe, sobe divote (kako napisa Arsen u “Ne daj se, Ines“), sobe za jednu noć, godinu ili ceo život. Sve što smo postigli – postigli smo prelazeći iz jedne sobe u drugu. One u kojima smo se najduže zadržali svakako su najdragocenije, a one kroz koje smo prohujali postaju inspiracija za pesme koje ne padaju lako u zaborav.

Šta je u stvari najbitnije kod soba? Prozori i vrata, naravno. Jer neke pamtimo po savršenom pogledu, a druge po ključu u bravi. Najlepšu pesmu “kamerne“ muzke napisao je veliki ljubitelj hotelskih soba: Lenard Кoen. Stihovima njegovog klasika
Chelsea Hotel
prethodio je susret u liftu hotela  sa „little blue girl“ koji je prerastao u celovečernje druženje i konačno, povremeno sećanje na taj posebni sastanak.

A da bismo ovoj posebnoj uspomeni na Кoena dodali miris “sobe“ s početka 21. veka, predlažemo proganjajući šapat Lane Del Rej.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.