Klasična priča

Zvuk tišine

02. 12. 2016.

Nije neophodno da odemo u stranu zemlju čiji jezik ne govorimo da bismo se osećali kao izgubljeni u prevodu. Puno puta smo nesnađeni i u komunikaciji na poznatom mestu, sa poznatim ljudima, pa je često jedino što nam preostaje da ućutimo. Ali i tada se kao za slamku hvatamo za tišinu u nadi da će biti glasnija i sadržajnija od svih mogućih izgovorenih reči, da će saopštiti nešto više, štedeći nas tumačenja između redova.

Neki filozof je rekao „O onome o čemu se ne može govoriti treba ćutati.“ Кada ste poslednji put slušali ili tumačili tišinu? Da li biste nekad otišli na koncert kako bi slušali delo od 4 minuta i 33 sekunde bez muzike ili ste bliži onima koji uključuju radio kako bi od tišine pobegli?

Džon Кejdž je kompozitor koji je promenio shvatanje muzike u 20. veku, odnosno zvukova koji nas svakodnevno okružuju: ‘Mocart i Betoven će uvek zvučati isto, ali ako oslušnete saobraćaj na 6. Aveniji – uvek je drugačiji!’ Složili se sa tim ili ne, Кejdžovih čuvenih 4’33“ danas spadaju u red umetničkih dela koje jednostavno ne smete propustiti!
Poslušajte Кejdžov orkestarski zvuk tišine, „napisan“ 1952. –  12 godina pre nego što su Sajmon i Garfankl objavili svoj veliki hit sa sasvim drugim značenjem.

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.