Klasična priča

Počinje ARLEMM! Na otvaranju Stefan Milenković, Kamerata Akademika i “Karmina Burana”

16. 07. 2021.

Nakon godinu dana pauze i nekoliko koncerata koje smo prošlog leta bili u prilici da pratimo onlajn, Ariljska letnja muzička manifestacija se, kako i dolikuje, ponovo održava u Arilju.

Muzika u Rzavu! Foto: Tanja Draškić Savić

U naredne dve nedelje od 17. jula do 1. avgusta posetioci će besplatno moći da prisustvuju koncertima klasične, duhovne, džez, pop i rok muzike. Svečano otvaranje rezervisano je za, sad već redovnog gosta, Stefana Milenkovića i ansambl Kamerata Akademika iz Novog Sada. Na repertoaru je čuveno horsko delo Karla Orfa – Karmina Burana koju je za gudače aranžirala Ana Krstajić.

Otvaranje letnje muzičke škole, kao i koncerti klasične muzike bili su osnovna ideja ARLEMM-a u prvim godinama održavanja. Danas ovaj posebni dvonedeljni muzički kamp privlači sve više polaznika iz Srbije i inostranstva koji pohađaju časove pevanja, klavira, gitare, flaute, gudačkih instrumenata. Ove godine ih je čak više nego ranije: “Čini nam se da su svi željni kvalitetnih sadržaja,  jer je pauza bila preduga”, kaže Milka Mladenović ispred ARLEMM tima. „Osnovna misija ARLEMMa je da od Arilja napravimo prestonicu kulture tokom letnjeg perioda, da se „ušunjamo“ u grad i da od njega napravimo bajku u kojoj će svi učestvovati i uživati„, dodaje ona.

Pored uobičajene muzičke nastave, tu su i kreativne radionice – pesničke, likovne, ekološke, kao i radionica improvizacije i kreativnog pisanja muzičkih pesama. Predavači će biti Кatarina Pejak, Aleksandra Denda, Raven Кac i Džon Mejlender iz Amerike. Ove godine će prvi put biti organizovana ARLEMM trka – za one koji uz umetnički neguju i sportski duh.

Na koncertima klasične muzike nastupiće Aneta Ilić (sopran), Sanja Vukadinović (flauta) Jana Stojanović (viona) i Uki Ovaskainen (klavir). Za duhovnu muziku kao i svake godine zaduženа је Divna Ljubojević, a osim koncerata polaznika letnje muzičke škole, među najmlađim učesnicima slušaćemo i dečiji hor “Branko” iz Niša.

ARLEMM je u trendu i sa aktuelnim dešavanjima na pop i džez sceni, pa će tako ove godine nastupiti Manivi, Ana Ćurčin & The Changes, Eyot i Nenad Vasilić trio. ARLEMM Art Fest je kao i uvek  rezervisan za poslednji vikend festivala. Na ostrvu Uski Vir u neposrednoj blizini grada sviraće Orthodox Celts, Texas Flood, Svemirko, Slobodan Trkulja i Balkanopolis.

Ceo program možete pogledati na arlemm.rs.

  • Održavanje festivala pomogla je organizacija Sokoj.

 


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.