Klasična priča

Sonata „Mary Jane“: klasika sa ehom šezdesetih

03. 06. 2021.

Ovih dana, u studiju na poslednjem spratu „Beograđanke“, gudački kvartet Infiniti (Vladimir Uratarević violina, Ivana Mandić violina, Ivan Simeunović viola i Sara Vučenović violončelo) snima sonatu pod nazivom Mary Jane. Autor je američki kompozitor Majkl Šafer koji je ovo delo posvetio upravo njima.

Violinista Vladimir Uratarević za „ClassicAll“ objašnjava da se iza ovih notnih redova krije duga i teška ljubavna priča. „Na početku je sve slatko, zatim je hronično, negde na sedmom nebu i onda se to posle malo „oplavi“ plavim notama. Prvi stav je Coockie Jack, drugi je Chronic Heaven, a treći je Sour Blue Dream.

Infiniti kvartet: Ivan, Sara, Ivana i Vlada

Inspiraciju za trostavačnu sonatu Majkl Šafer je pronašao u pesmi Dear Mr. Fantasy grupe Trefik, u klasiku Whiter shade of pale i konačno u bluz standardu Trouble in mind. Prema rečima Uratarevića, Šafer je ove kompozicije „dekomponovao“ i prilagodio ih svom muzičkom jeziku.

Violista Ivan Simeunović muziku predstavlja kao složenu, slojevitu i vrlo neobičnu: „Trebalo nam je malo vremena da uđemo u tematiku i moram da kažem da je sve neverovatno, pogotovo što će ovaj materijal otići preko bare. A verujem da tu nije kraj.“

Najveći deo opusa Majkla Šafera čine mjuzikli , a zanimljivo je da je pisao i pozorišne komade. Poslednjih godina često se vraća u Beograd koji ga na poseban način nadahnjuje. Upravo ovde je i nastala sonata Mary Jane. „Našao je neki mir koji tamo očigledno nema ili je drugačiji. Ima neke svoje rutine jutarnje i vrlo je ozbiljan kada sedne da radi i vrlo disciplinovan što je fantastično – gledati jednog 70-to godišnjaka koji ima takve radne navike…. Ti kao mlađi ne možeš imati više izgovor ni za šta“, priča Vlada uz osmeh.

Saradnja između ova dva muzičara prerasla je, kako on kaže, u divno prijateljstvo. Ovom prilikom Majkl nije uspeo da stigne u Srbiju, ali je na stalnoj vezi sa Beogradom. Osim kompakt diska, očekuje se i studijsko DVD izdanje, a Infiniti se nada da će u skorije vreme uslediti i koncertna promocija u glavnom gradu.

Iako ovaj kvartet ima dugogodišnje sviračko iskustvo, svako snimanje nosi posebno uzbuđenje i odgovornost. U tom smislu, Ivan Simeunović  ističe da je bitno ostati fokusiran, ne narušiti kontinuitet dela, a preneti  mu adekvatnu emociju. „Svaki od stavova je izazov sam po sebi, ali verujem da smo dorasli zadatku, verujem da ćemo mi ovo dobro uraditi“, zaključuje on.

Ivana Ljubinković


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.