New Kids on the Blog

Dvostruka kompilacija „Femikseta 9“: Dame sviraju

08. 03. 2021.

Festival ženskog stvaralaštva Femix fest održaće od 12. do 14. marta u Beogradu, a najveći deo sadržaja će biti emitovan onlajn.

Femix fest od 2010. godine slavi i promoviše domaće autorke u oblasti muzike, poezije i filma likovne umetnosti. Ove godine u okviru festivala vodiće se i diskusije o poziciji i delovanju žena u okviru kulturne scene i kreativnih industrija.

Autorke, kantautorke i bendovi sa prisutnim ženskim autorstvom još jednom su potvrdili da je 2020. godina, iako za mnoge stvari izazovna, bila veoma inspirativna kada je muzika u pitanju. Tako je na Svetski dan slobode muzičkog izažavanja, 3. marta, objavljena je nova dvostruka kompilacija „Femikseta 9“ na kojoj se našlo čak 25 kompozicija.

Nova „Femikseta 9“ predstavlja pravo osveženje za domaću scenu i žanrovski je šarenolika. Pored repa, regea, metala, pop i rok numera izdvaja se klavirska kompozicija Moment Katarine Tomić i Probiótico kvinteta Tanguango. Informacija da je ove godine na konkurs pristigao najveći broj prijava od kada se kompilacija objavljuje samo potvrđuje težinu zadatka selektorskog tima koji su činile  Ana Janković (Stray Dogg), Ana-Marija Cupin i Milena Milutinović (Repetitor) i Katarina Mitić (Femix).

U okviru muzičkog dela festivala, imaćemo priliku da čujemo autorke poput Nataleé
, Majku Maru, Sanju Tišmu, Gorice Šutić, Weird Fishes, MISH i druge. Osim odabranih kantautorki i bendova sa pomenute kompilacije nastupiće i devojke koje su do skoro razvijale svoje veštine u okviru FemixEdu programa. Pored podrške umetnicama koje su već aktivne, govoriće se i o novoj generaciji mladih muzičarki koja se razvija kroz Rok kampove za devojčice koji nastaju širom regiona.

Kada je sedma umetnost u pitanju, gledaćemo odabrane kratke filmove polaznica FemixEdu programa, kao i dugometražni film sa ženskim autorstvom. Grupna izložba fotografija na kojoj će se prikazati radovi deset autorki koje su bile deo FemixEdu programa biće otvorena onlajn 13. marta, a moći će da se poseti do 19. marta u u galeriji KC Magacin (Kraljevića Marka 4). Značajan deo programa Femix fest će posvetiti diskusijama o umetnicama i autorkama koje se bave poezijom i street-artom.

Detaljnije informacije o Femix Festu 2021 potražite na sajtu www.femix.info.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.