Klasična priča

Album „Izlet, dueti za saksofon i klavir": muzičke pustolovine za svako doba dana

31. 01. 2021.

Krajem 2020. godine Pop depresija i Ivan Lončarević predstavili su novi album kompozitorke i pijanistkinje Milice Tegeltije „Izlet”. Jedanaest „dueta za klavir i saksofon” vredan su doprinos domaćoj diskografiji klasične muzike, ali i literaturi za ova dva instrumenta – iako (najmlađi) član klasične porodice, saksofon i dalje najviše vezujemo za džez. Njega ovde i svira mladi, već poznati, džez saksofonista Luka Ignjatović koji „Izlet” opisuje kao ogledalo Miličine duše: pun lepote, optimizma, dobrote i snovanja. Milicu i Luku prvi put smo čuli na kompilaciji „Klavirsko nebo #1“ (Pop depresija, 2018) u kompoziciji Pavana, koja je deo i ovog izdanja.

Prvi album „Igra“ (2017) Milica je komponovala tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti. Tada je bila inspirisana dečijom igrom i radoznalošću, a sada vezu sa detinjstvom ostvaruje sećanjima na „ušuškana stara sela gde se igralo krpenjačama i išlo kilometrima na izvor po vodu; na sakrivene pećine sa rumenim kadama i napuštene tvrđave čije usijane zidine leti tope đonove“. Vođena mislima o harmoničnoj zajednici čoveka i prirode, Milica svet slika bistrim bojama, a muzikom nas, poput virtuelne stvarnosti, vodi poznatim, bezbrižnim stazama. Vizuelna interpretacija muzičkih ideja očigledna je i na omotu diska koji potpisuje Hana Tegeltija. Žuti vijugavi put, nalik na onaj iz Oza, nadrealno se spaja sa saksofonom u kome su se nastanili Magritovi oblaci.

Elementi neoklasicizma, džeza i stilizovanih folklornih motiva objedinjeni su u pitkom i originalnom muzičkom izrazu. Izlet od samog početka odiše pozitivnošću: radost celodnevnog izležavanja u travi i kasni povratak kući savršen je dan na bilo kom mestu na svetu. Praćen je mirnim zvezdanim nebom Kasiopeje (Cassiopeia) koje će u narednoj Pavani zaparati prodorni ton saksofona. Uslediće smirenje u Vodopadu, sa padanjem nežnih klavirskih slapova, doduše promenljivog intenziteta.

Milica i Luka. Foto: Simona Pavlović

Drugi deo diska zauzima Sirogojno svita: Sirogojno sviće vedar je početak novog dana čiji će se razigrani kraj pretočiti u široki Galop. Napeta Borba petlova uzburkaće idilični tok, ali će Stopića pećina ponovo uspostaviti ravnotežu postojanim zvučnim stubovima i kapima koje se niz njih slivaju. Uticaj narodnog melosa i mešovitih ritmova najočigledniji je u numeri Na izvor vodu. Od tog raspevanog dijaloga udaljiće nas razloženi akordi Plavih vagona, samo da bi iznenada započeli novu igru (nalik na klavirsku, Ljubice Marić). U ovim kompozicijama doživljava se pripitomljeni zvuk Balkana. Kada konačno dođe vreme za Snovanje, tu je nežna uspavanka – pandan mirnom Jutru, poslednjoj numeri sa albuma „Igra“.

Ove savršene male muzičke pustolovine idealne su za početak dana, ali i za njegov završetak. „Izlet“ vraća nadu u dobro, poput Just a perfect day ili All you need is love – žanrovi su različiti, ali poruke iste. Bez reči, uz skladan spoj saksofona i klavira.

Ivana Ljubinković

* Produkciju i snimanje albuma pomogao je SOKOJ. „Izlet“ je objavljen na disku, a dostupan je za slušanje na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i Youtube-u.

 

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.