Klasična priča

Poziv svi marš na ples!

16. 08. 2020.

U produkciji udruženja „Živimo balet“ i Balkan Dance Project, savremena plesna predstava „Poziv svi marš na ples“ na muziku Bjelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova, biće premijerno izvedena u petak 21. avgusta, s početkom u 21.00 čas na platou ispred Doma mladih Skenderija, kultnog mesta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), najavila je Nataša Hajdarević producentkinja projekta.

Plesna predstava Poziv svi marš na ples, nas uvodi u eklektični izmaštani svet u kom pesme kultnog ex-Yu benda Bjelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pesama ove grupe – ljubav, tako ne možemo pobeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti ljubav i ljubavni odnosi. Severno makedonski koreograf Kirov, na poznate i omiljene hitove Bjelog Dugmeta, stvara dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smeštena u zamišljenu Omladinsku radnu brigadu tokom letnje radne akcije u polovini 80-tih godina prošlog veka.

Dramaturg predstave je Goran Golovko, pozorišni reditelj, dugogodišnji upravnik HNK Split i docent na odseku glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Predstavu izvode Emir Fejzić, Zulejha Kečo, Teodora Radivojević, Branko Mitrović iz BiH, Endi Schroetter iz Hrvatske, Mojca Majcen, Luka Ostrež iz Slovenije, Luka Živković i Jakša Filipovac iz Srbije.

Misija i cilj udruženja „Živimo Balet“ je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacija publike. Na tom polazištu su se odlučili da premijerno predstave međunarodni plesni projekat inspirisan popularnom muzikom Bijelog Dugmeta i podsete na početke nastajanja rock’n rolla u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Balkan Dance Project čiji su osnivači Mojca Majcen, Igor Kirov i Aleksandar Ilić, je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne umetnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH i Severne Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmenu ideja koreografa, igrača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umetnika.

Projekat je podržan od strane Doma Mladih Skenderija, Festivala Velenje, Grada Celje,
Makedonskog Ministarstva kulture, Grada Skopje i Kirov Dance Company.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.