Nekategorizovano

Под музичким небом

17. 05. 2018.

Не постоји лош тренутак за путовање, али пролеће је ипак најлепше доба да се мало побегне из свакодневице. Уколико сте заљубљеник у класику, ваш бег ће засигурно добити звездицу више ако га обојите прелепом музиком у бајковитим амбијентима какве сте до сада гледали само на телевизији. Ми данас издвајамо неке посебне музичке догађаје у градовима у које морате отићи бар једном, ако не и више пута. Самим тим,  не дозволите да вас пролећни ваздух под новим небом ошамути без музике – ишарајте га магичним искрицама, оним које истински оживљавају тек када се трзају струне, притискају дирке или ослободи глас. Рецимо, као кад вила чаробним штапићем претвори Пинокија у правог дечака.

Ако путујете баш у Колодијеву домовину ових месеци, без обзира на то да ли је у питању Фиренца или рецимо Рим, са скоро сваког ћошка посматраће вас управо дрвени лутак у разним величинама. Исти је случај и са музичарима – на сваком мосту или тргу допираће звукови познатих песама, арија, класичних мелодија испуњавјући асфалт музиком у разним хармонијама. Уколико желите изузетан доживљај Италије, онда не смете заобићи италијанске композиторе – без обзира на то да ли је у питању Вивалди, Верди или Нино Рота.

Рим

*La Dolce Vita: Great Italian Movie Songs With Dinner, Понедељак, 21. мај (28. мај, 4. Јун), 20.30

Осим што ћете се обавезно сликати и пожелети жељу са баченим новчићем код Фонтане ди Треви где је снимана култна сцена из филма Долче Вита, за љубитеље Фелинијевог класика из 1960. године припремљен је посебан садржај. Погледајте овде

*Vivaldi’s Four Seasons meets Bach’s Masterpieces with Dinner, Понедељак 21. мај (28. мај, 4. јун) 18:30

Уколико сте за вечеру уз барокне мајсторе, Вивалдијева Годишња доба у сусрету са Бахом се не пропуштају. Погледајте овде.

*La Traviata in Rome & Dinner: Giuseppe Verdi, Уторак, 22. мај (29. мај, 12. јун) 18.30

Верди! Највећи италијански композитор бар када су опере у питању. Не пропустите га у Италији у јединственом амбијенту! Погледајте овде.

*Opera Serenades by Night: Palazzo Doria Pamphilj, Уторак, 22. мај (5. јун, 12. јун) 18:30

Ако сте за истинску романсу, нема бољег места за вас од самог срца Рима у вечери испуњеној аријама и љубавним дуетима. Погледајте овде.

*The most beautiful arias of Italian opera: Capriccio Italiano FestivalПетак, 25. мај, (8. јун, 15. јун), 20:30

Последњи петак у мају у Риму је у знаку опере! Најлепше италијанске оперске арије на Капричо Фестивалу или уз Оперз и Аперитив – на вама је да одлучите. Погледајте овде.

*Opera and Aperitivo: Opera Classics and Unforgettable Romantic Piano, Петак, 25. мај, (1. јун, 8. јун) 19:30. Погледајте овде

Париз

Посетите неке од најлепших концертних сала града светлости и уживајте у врхунским интерпретацијама.

*András Schiff plays Beethoven: Orchestre de ParisСреда, 23. мај, (24. мај), 20:30. Више информација овде

*Tabea Zimmermann conducts the Orchestre de chambre de Paris: Théâtre des Champs-Élysées, Четвртак, 24. мај, 20:00. Више информација овде

 

 

 

*The Last! Beethoven’s most beautiful sonatas (VIII) and the exceptional pianist Vardan Mamikonian, Петак, 25. мај 20:30. Више информација овде.

Ако заиста желите да учините Париз незаборавним, не пропустите оперу у Замку Версаја!

*Lully’s Phaéton: Château de Versailles, Среда, 30. мај, 20:00 (1.јун, 2.јун). Видите овде.

 

Беч

Не постоји лоша препорука за концерт када је Беч у питању. Оно што међутим можете да слушате само овде јесу концерти у Моцартовој кући, а не треба  пропустити ни доживљаје које нуде Музикферајн, Шенбрун или прелепа барокна Карлова Црква – идеална за извођење Моцартовог Реквијема.

*Concerts in Mozart’s House, Четвртак, 17. мај (18. 05, 19.05.), 19:30. Видите овде. 

*Schönbrunn Palace Concerts, Четвртак, 17. мај, 20:30 (18.05, 19. 05.). Видите овде.

*Mozart Concert & Dinner: Delightful Vienna, Петак, 18. мај, 18:00. Видите овде.

*Mozart Requiem in Vienna, Субота, 19. мај, 20:15. Видите овде.

Не пропустите ни мајске представе Бечкој Народној опери – Чаробњак из Оза, Свини Тод, Слепи миш, Чаробна Фрула и још много тога у престоници валцера и оперета. Погледајте.

***

Ово су само неки од догађаја у Риму, Паризу и Бечу, одласком на КЛАСИКТИК можете претраживати водеће музичке догађаје широм света у временском периоду који вам одговара!

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.