Jazzmark

Dragan Ćalina Kvartet i album „Third Country“: urbana džez romantika

17. 12. 2021.

Utisci sa promocije drugog studijskog albuma

Nakon zapaženog debi albuma “Circle” (PGP RTS, 2019), džez pijanista i kompozitor (uz to profesor na Fakultetu muzičke umetnosti) Dragan Ćalina snimio je drugi studijski album pod nazivom “Third Country” (PGP RTS, 2021). Uz njega, ovaj kvartet čine još i Boris Šainović (kontrabas), Luka Ignjatović (saksofon) i Peđa Milutinović (bubnjevi) – dobro poznata imena mlađe generacije naših džez muzičara.

Fotografija: Gordan Jović, RTS

Tokom sedam numera na albumu ovi mladim majstorima pošlo je za rukom da nas odvedu u neku treću zemlju visokog džez standarda. U uvodnoj numeri Amsterdam, repetitivnim klavirskim motivom i slobodnijom improvizacijom, “prebacuju” nas  do divnih kanala i reka ovoga grada, da bi se potom okrenuli nešto tradicionalnijem bebop-u u Last Chance to bop gde je  teško reći koja solo deonica bolje zvuči! U kompoziciji Beograd vratiće se modernom, urbanom, gotovo rokerskom zvuku, koji će u Prolećnom valceru preći u nežni ritam koraka (Spring valse). Može se reći da Third country uspostavlja vezu sa prošlošću dok  uzima najbolje iz savremenog sveta.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, “Circleje nepravedno bio lišen zaslužene medijske pažnje prošle godine, što  na sreću nije bio slučaj  i sada. Na promociji u novembru su, o odlikama oba albuma, kao i o autorskom doprinosu i značaju njegove muzike za domaću džez scenu, govorili odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović i renomirani džez autor i pijanista Vasil Hadžimanov. A mi smo iskoristili priliku da sa Draganom Ćalinom porazgovaramo o aktuelnim dešavanjima, kao i o  inspiraciji za ovo džez ostvarenje.

CLASSICALL: Ubrzo nakon izdavanja debi albuma “Circle”, svet se okrenuo naglavačke pod uticajem pandemije virusa COVID-19. Kako si se ti izborio sa tim periodom i šta si radio?

DRAGAN ĆALINA: U tako teškom i izazovnom periodu, nismo imali izbora nego da ostanemo kod kuće i posvetimo se radu na sebi i na muzici, što je i rezultiralo novim albumom.

Kako je izgledao rad na albumu, otkrij nam nešto o tvom kreativnom procesu?

Zanimljivo je to što je album u celosti snimljen u mojoj sobi. Što se tiče mog kreativnog procesa, nekako najčešće razmišljam iz vizure bas linije. Često dok koračam ulicom razmišljam o bas linijama koje bi se uklopile u ritam mojih koraka. Tako su i nastale bas linije za neke od pesama na albumu.

Da li su i koji muzički uticaji „odgovorni“ za zvuk ovog albuma?

Nisam imao neke određene izvođače na umu. Uvek su to bili različiti uticaji, naročito u vreme studija u Amsterdamu sam često išao na koncerte raznovrsnih žanrova – pop, soul, r‘n‘b, džez, hip hop… Sve u svemu, trudili smo se da na albumu ne odemo u totalnu „avangardu“, već da nešto romantičnijim i slušljivijim melodijama dopremo do što većeg broja ljudi i približimo im džez muziku. A sa druge strane trudio sam se da ostanem veran i tradicionalnijem džezu, kako na ovom albumu, tako i na prethodnom.

Jedna od prvih stvari koja se zapazi jeste fenomenalni omot albuma. Šta je u pitanju?

To je prozor u studiju Borisa Krstajića u Zetskoj ulici koji sam ja fotografisao, a Darko Slijepčević prilagodio za omot albuma.

Osim toga što si aktivan kao kompozitor i izvođač na srpskoj džez sceni, u poslednje vreme si jako angažovan u organizaciji jam session-a u klubu Bluz i pivo. Odakle ideja za to i kakav je tvoj pogled na scenu danas?

Bio sam inspirisan, da ne kažem nateran, celom „korona situacijom“ i osetio da nam fali žive muzike, kako nama muzičarima, tako i publici. Sve češći jam session-i prerasli su letos u trodnevni Bluz i pivo festival na kome su nastupali naši perspektivni džez ansambli – Dragan Milovanović sekstet, Gorica & the Grooveheadz, Schime, Pera Krstajić Epiphany, Manivi i mnogi drugi.

Kakvi su planovi sada nakon promocije albuma?

Svakako da što više nastupamo na festivalima i u klubovima.

Iva Pažin

  • Izdavanje diska pomogla je Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj.

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.