Klasična priča

Trio 2.1: muzika srpskih kompozitora u srcu grada

14. 12. 2021.

Ružica, Jelena i Dunja

Da je troje gužva, kako kaže izreka, možda važi u raznim segmentima života, ali ne i kada je muzika u pitanju. Dunja Petrić (pikolistkinja), Jelena Šarenac (flautiskinja) i Ružica Gojković (pijanistkinja) su prijateljice koje već dugi niz godina sviraju zajedno, a od pre par godina nastupaju kao Trio 2.1 (slovima: dva tačka jedan). Ove srede održaće specijalan koncert u Legatu Josipa Slavenskog (Trg Nikole Pašića 1) od 19 časova, a na programu će biti dela srpskih autora 20. i 21. veka. Upravo je ova netipična kombinacija instrumenata kao i repertoar sačinjen od retko izvođenih kompozicija, dobar razlog za ljubitelje klasike, studente, profesore i kolege muzičare da dođu u sredu predveče u ovaj fini i pomalo skriveni koncertni prostor u centru Beograda.

Osim potrebe da prikažu publici kompozicije pisane za ovakav trio, jedna od zamisli naših muzičarki je da se podstaknu i mlađe generacije kompozitora na stvaranje novih dela. Samim tim, na koncertu će premijerno biti izvedena Igra vila oko breza violinistkinje i kompozitorke Sonje Kalajić za dve alt flaute, inspirisana slovenskom mitologijom, objašnjava Sonja. ”Ideja je u osnovnim crtama postojala još pre desetak godina, međutim,  sve do ove godine nije bila zabeležena. Glavni razlog je bio što me nijedan sastav nije u potpunosti zadovoljavao za njenu orkestraciju. Tek kada su članice Trija 2.1  zatražile narudžbinu, u meni je odzvučala jasna orkestracija. Da li je po sredi koincidencija ili su one zapravo te vile na koje je inspiracija čekala, ostavljam publici da zaključi”. Dodaje da je i u svetu za ovakav sastav napisan mali broj dela, a da je u odnosu na standardne kamerne sastave baš ovakva formacija  izazovna zbog svoje “dinamičke i glasovne ‘naopakosti’”.

Dunja, Ružica i Jelena

Program otvara kompozicija Svađa komšinica Vladimira Đorđevića za dve flaute, jer, kako kaže Jelena Šarenac “obično sve dobro počinje svađom”. Uslediće Nokturno Dejana Despića, Sonatina Dušana Radica i Duo skercando Ante Grgina. Promenu raspoloženja doneće Koral i igra Ljubomira Dimitrijevica (legendarnog osnivača ansambla Renesans, ujedno i Jeleninog profesora), a potom i kompozicija Sunce jarko Zorana Hristica (posvećenu kvartetu Qvadrema, čije su članice bile Jelena i Ružica). Koncert će završiti poletnim Galopom Svetozara S. Kovačevića.

“Očekujemo vas na našem putovanju, voz kreće sa stanice Legata Josipa Slavenskog  15.12.2021. u 19h”, poručuje Trio 2.1.

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.