Klasična priča

Ljubica Marić: muzika srpske kompozitorke uživo iz “Mokranjca”

11. 12. 2021.

“Kada slušam njena dela, čini mi se da je Ljubica uspela da ozvuči sve „ono što nam se čini“ i što u velikoj meri predstavlja naš život – sve one misli, događaje i emocije koje se dogode u nekom našem izmaštanom prostoru, i koje nikada nisu i neće odgovarati onome što se zaista spolja i/ili hronološki dešava u našim životima”, kaže Jasmina Raković.

Ljubica Marić. Autor: Ljubica Radovic

Četvrta po redu izložba u okviru projekta „Muzej žene“ posvećena je stvaralaštvu prve srpske školovane kompozitorke Ljubice Marić zahvaljujući inicijativi i saradnji slikarke i direktorke Udruženja slikara i ljubitelja slikarstva „Kornjača“ Ljubice Radović i pijanistkinje Jasmine Raković. Ove jeseni već su održana dva koncerta sa kamernim delima naše kompozitorke, praćena izložbom slika inspirisanih njenim likom i delom. U nedelju 12.12. zainteresovani će moći da prate koncert iz svojih domova, onlajn prenosom iz muzičke škole „Mokranjac“ od 19h.

„Tekstovi arhaičnog, obrednog karaktera Ljubicu su posebno interesovali – pisci srednjeg veka, Njegoševi stihovi iz Gorskog vijenca, literarni odlomci iz zapisa srpskih monaha, nadgrobni natpisi sa stećaka bosanskih bogumila”, objašnjava Jasmina . Uzimajući u obzir i njen osoben muzički jezik, ne iznenađuje to što je za ovu priliku odlučeno da se istakne upravo ljudski glas – sopran, mecosopran i bariton. Na programu će biti kompozicije „Čarobnica“, „Čudesni miligram“, „Iz tmine pojanje“, a koncert će zatvoriti „Torzo“ – poslednje završeno delo Ljubice Marić napisano za klavirski trio.

Naredni koncert zakazan je za 30. januar u okviru promenadnih koncerata u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Ljubica Marić je u svom stvaralaštvu uspela da poveže duh muzičke tradicije naših prostora sa savremenim zapadnoevropskim tendencijama, u isto vreme stvarajući autentičan muzički izraz i zvučni prostor. Osim što je naša prva školovana kompozitorka, ujedno je i bila i jedna od prvih žena dirigenata u Evropi, profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kao i akademik Srpske akademije nauka i umetnosti. Pored muzike, bavila se slikanjem, vajanjem, pisanjem kratkih poetsko-filozofskih tekstova u formi tablica. Tablice, kao i priče, prepisivala je rukom u nekoliko primeraka i poklanjala ih prijateljima. Poslednjih godina života vodila je i dnevničke beleške, navodi se u programskoj knjižici.

Jasmina Raković, pijanistkinja

O posebnom odnosu i poštovanju koje ima prema delima Ljubice Marić, Jasmina Raković kaže: „Imam osećaj da se krećem u prostoru koji nema jasan početak i kraj, bezvremenski prostor koji je uvek tu, kao da me vraća u samu suštinu bića. Pritom ne mislim samo na individualnu suštinu, već na suštinu svih bića, oslobođenu stega sadašnjeg trenutka i prolaznosti. Taj prostor nije idealizovan, ne predstavlja ulepšanu verziju čoveka. Kada slušam njena dela, čini mi se da je Ljubica uspela da ozvuči sve „ono što nam se čini“ i što u velikoj meri predstavlja naš život – sve one misli, događaje i emocije koje se dogode u nekom našem izmaštanom prostoru, i koje nikada nisu i neće odgovarati onome što se zaista spolja i/ili hronološki dešava u našim životima. Te emocije, misli i događaji nemaju ovozemaljsku logiku, kreću se po zahtevima sopstvene intuicije. „Ono što mi se čini tačnije je od onoga što znam“ je baš zbog toga jedna od misli Ljubice Marić koja posebno rezonira sa mnom”.

Prvi koncert održan je 20. novembra na otvaranju izložbe u Udruženju slikara i ljubitelja slikarstva „Kornjača“, a naredni 08. decembra u Legatu Josipa Slavenskog. Ovaj prostor nije slučajno izabran – Ljubica Marić je bila jedna od najuspešnijih učenica našeg slavnog kompozitora, a memorijalna soba „Legat Josipa Slavenskog“ je svečano otvorena istog datuma 1983. godine.

Program:

Čarobnica (1964)
Ana Cvetković-Stojnić, sopran
Jasmina Raković, klavir

Pesma za flautu (1976)
Jelena Šarenac Španović, flauta

Stihovi iz Gorskog vijenca (1947/48)
Milan Obradović, bariton
Jasmina Raković, klavir

Čudesni miligram (1992)
Mina Gligorić, sopran
Jelena Šarenac Španović, flauta

Iz tmine pojanje (1984)
Martina Кoljenšić, mecosopran
Ružica Gojković, klavir

Torzo (1996)
Mila Smiljković, violina
Đorđe Milošević, violončelo
Jasmina Raković, klavir

*Održavanje koncerata posvećenih Ljubici Marić pomogla je Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

 

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.