Jazzmark

Christmas Cards – jazz album kakav nam je falio

24. 12. 2019.

Katarina Kačunković i Jelena Jovović

Da praznično ushićenje nije prisutno samo kod dece, svedoči nam novi Božićni album jazz umetnica Katarine Kačunković i Jelene Jovović pod nazivom Christmas Cards (Dallas Records i CD Baby). Uz  osam jazz aranžmana domaćih klasika (kao što su Zvižduk u osam ili Ljubav i moda), na albumu su i dve autorske kompozicije. Pevajući uz pratnju vrhunskih muzičara, Katarina i Jelena su obnovile stari sjaj poznatim pesmama i postigle nešto što do sada nije niko: vratile su čaroliju Božiću i sećanje na neka lepa, prošla vremena.

Ideja se rodila, priča nam Katarina, iz potrebe da se uradi evergreen album: „Jelena i ja smo rešile da napravimo izbor pesama koje su obeležile 50-te i 60-te godine, najlepše muzičko razdoblje na tlu bivše Jugoslavije. Prirodno je bilo da izbor padne na klasike iz pera doajena tadašnje kompozitorske scene poput Darka Kraljića (Zvižduk u osam, Ljubav i moda, Nemir u snu), Predraga Ivanovića (Pod sjajem zvezda), Mirka Šouca (Kada dođe dan, Vizija) i Aleksandra Revišina (Plavi sneg)“.  Želja im je bila, kako kažu, da ove prelepe pesme koje su naša kulturna baština, stave u internacionalni kontekst. Zato su, osim pitkih jazz aranžmana, napisale originalne tekstove na engleskom jeziku. Christmas cards prenose sve one emocije koje šaljemo Božićnim čestitkama – zimske radosti, ljubav i prijateljstvo, ali i po malo melanholije. Tako su sa odabranim melodijama i novim porukama na razigran način „oslikale duh Božića u maniru velikog američkog songbook-a“.

Prva među njima je Ljubav i moda, sada  Fashion & Christmas – „duhovit osvrt na pretprazničnu kupovinu firmirane garderobe i asesoara u nadi da se pronađe nova ljubav“. Još jedan klasik Darka Kraljića neočekivano se našao u muzičkom kontekstu Nju Orleansa:  Just Whistle je postao prijateljski poziv na sastanak u parku, a znak raspoznavanja u božićnoj vrevi je zvižduk (u 8), objašnjava Katarina.

Katarina i Jelena ističu i svoje saradnike: „Milovan Paunović (klavir), Milan Nikolić (kontrabas) i Rastko Rašić (bubnjevi) su svih devet kompozicija snimili u jednom dahu, za manje od 4 sata!“.  Inače, ovo nije prvi put da naše iskusne džez solistkinje sarađuju – mogli smo do sad da ih čujemo na zajedničkim nastupima kao što je recimo Svetski dan džeza ili godišnjice rođenja velikih jazz imena. S obzirom na višedecenijsko prijateljstvo i sličan muzički senzibilitet, ne iznenađuje lakoća s kojom „slažu“ glasove, usklađene u svakom trenutku. Dobar primer te komplementarnosti je obrada pesme Pod sjajem zvezda. Svesne odgovornosti izvođenja melodije koju je potpisao Predrag Ivanović (a njegov kvartet maestralno otpevao), smelo su se opredelile na njeno potpuno novo čitanje, dajući joj brazilski ram: „numera Message govori o večitom ljudskom traganju za porukom, koja je zapravo duboko u nama“.

Note Mirka Šouca smeštene su u idilično božićno raspoloženje – jelka, vino i gingerbread kolačići On Christmas day . Sledi ušuškavanje u Plavi sneg, odnosno Blue Snow, a potom i Christmas card u kome provejava motiv Jingle bell time (Jingle bell rock). Pravo je uživanje slušati improvizovano prijateljsko nadmetanje vokala Jelene Jovović  i kontrabasiste Milana Nikolića.

Autorsku Christmas Waltz (J. Jovović i A. Mikić) Katarina opisuje kao romantičnu i senzualnu scenu, čije je centralno mesto rečenica „I’ll be your gift by the Christmas tree“. Posebnu boju daje vibrafon u izvođenju Miloša Branisavljevića. U sunčani Winter blues  (autorke K.K. i J.J.) nas uvodi  truba (Ivan Radivojević) a ubrzo joj se priključuje i bas (na momenat prizivajući početak pesme Sunny Afternoon grupe The Kinks). Pretposlednja pesma These snowy streets za razliku od originalnog naziva (Nemir u snu)  donosi čistu suprotnost – toplinu doma i posmatranje snežnih ulica kroz prozor. U tom prizoru posebno je uz klavir Milovana Paunovića zasvetlucala i flauta Milene Jančurić. Za kraj sledi Tiho noći (pandan pesmi Silent Night) koju su Jelena i Katarina doživele kao Božićnu pesmu (Christmas carol). Sada je to Lulluby, uspavanka koju majka peva detetu na Badnje veče, sa najtoplijim željama.

Možda bi najbolja preporuka za ovaj album upravo bio stih iz poslednje pesme: uz Katarinu i Jelenu you will find Christmas so enchanting.

CD je u prodaji u Dallas music shopu, Kneza Mihajla 48, I sprat

Muzičari:

Milovan Paunović, klavir

Milan Nikolić, kontrabas

Rastko Rašić, bubnjevi

Aleksandar JaćimovićMax Kochetov, saksofon

Ivan Radivojević, truba

Miloš Branisavljević, vibrafon

Milena Jančurić, flauta

Katarina Kačunković, zvužduk

Jovan Nikolić, gitara & Maja Klisinski, perkusije

Prateći vokali Jelena Jovović, Katarina Kačunković,  Maja Klisinski, Sara & Angelina Kačunković


Ivana Ljubinković

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.