Jazzmark

Neda Nikolić Trio: Harmonija koja se ne propušta

15. 12. 2022.

Rumunsko kolo u bossa nova ritmu, a nalik na Geršvina? Deluje nezamislivo, ali je ipak moguće. A posetioci Kolarčeve zadužbine će ove subote moći da kažu i kako zvuči uživo, kada ga bude svirao izuzetan trio naših mladih muzičara: Neda Nikolić (frula), Nemanja Nikolić (klavir) i Aleksandar Petrović (kontrabas).

Foto: RAF Produkcija

Neda Nikolić, naša najpoznatija mlada frulašica, godinama unazad pomera granice ovog malog, a moćnog instrumenta – kako u pogledu onoga što može da se odsvira na njemu, tako i bukvalno – prezentujući svirku na fruli širom sveta. Trenutno je na doktorskim studijama u Irskoj gde istražuje potpuno novu muzičku kulturu, što doprinosi razvoju njenog muzičkog izraza i stvaralaštva uopšte. “Na stranu što učim irske melodije i stilove, tu su i drugačiji načini muziciranja, predstavljanja muzike, kombinacije instrumenata…”, objašnjava Neda. U narednim godinama u planu su i dva koncerta – jedan u Irskoj, a drugi u Srbiji u okviru kojih će, kako kaže, istražiti novo polje muzike i napraviti simbiozu ove dve muzičke tradicije.

Repertoar koji će izvoditi u subotu 17.12. u 20h najavljuje sa svojim kolegama kao potpuno nov spoj klasike, etno džeza, tradicionalne i narodne muzike – nešto za šta nema prilike da se čuje baš svaki dan. Publiku zato pozivaju da dođe i uživa u drugačijem zvuku i aranžmanima koji njihov sastav i čine posebnim.

CLASSICALL:  Kako je došlo do vaš saradnje i da li ste se lako uklopili?

NEDA NIKOLIĆ: Trio je relativno mlad. Privatno se poznajemo godinama, ali tek ovog leta smo se okupili u vidu profesionalne saradnje i stvaranja novog projekta. Iza nas je svega nekoliko koncerata. Aleksandar i ja smo bliži po pitanju žanrova i dosadašnjeg muzičkog iskustva. Nemanja je klasično obrazovan i njegova karijera ide u malo drugačijem pravcu, ali uspeli smo da nađemo zajedničku tačku interesovanja i stvaralaštva. Sveukupno rekla bih da smo se lako uklopili, zahvaljujući sličnim karakterima i energijama.

Malo nam zagolicaj maštu, šta možemo da očekujemo na Kolarcu?

Uz nekoliko divnih gostiju izvešćemo kompozicije obrađene u našim aranžmanima. Zaista se radujem ovom koncertu i mislim da je ovo jedan sjajan početak novog zvuka prvenstveno na frulaškoj sceni, ali i generalno na muzičkoj sceni Srbije. Numere koje ćemo predstaviti potiču iz različitih krajeva Balkana, a zazvučaće drugačije baš zbog specifične kombinacije instrumenata.

Koliko ovaj sastav i muzika koju izvodite odskače od onoga što inače radiš, odnosno sviraš?

Foto: Banski dvor (Banja Luka)

NEMANJA NIKOLIĆ: Nikako ne odskače. Implementacija klasične muzike u druge muzičke žanrove jeste ono čime se ja bavim već vise od 15 godina. Prezadovoljan sam što imam priliku da sviram sa tako sjajnim muzičarima kao što su Neda i Aleksandar. Ovo je jedna apsolutno nova dimenzija svega toga i bila bi nemoguća bez njih dvoje. Uklopiti rumunsko kolo u bossa nova ritam i reharmonizovati ga sa harmonijama  Geršvina bilo je i više nego zabavno.

Budući da imaš bogato sviračko iskustvo, šta je to novo što ti je ova saradnja donela, bilo da je u pitanju sam repertoar ili kontrabas u kombinaciji sa klavirom i frulom? 

ALEKSANDAR PETROVIĆ: Ono što je definitivno novo u mojoj karijeri su svakako numere koje Neda i ja izvodimo kao duo, a pogotovu u kombinaciji kada ona svira duduk, zbog njegove specifične boje zvuka koja se jako lepo uklopila sa zvukom kontrabasom.

Od svih kompozicija koje svirate, da li imaš nekog favorita ?

S obzirom na to da sam odrastao u svetu folklora, a kontrabas završio na džez odseku, ova kombinacija je za mene ispala nekako prirodna, tako da su mi favoriti sve numere koje su na repertoaru.

Po fotografijama bi se reklo da vam je zabavno i da se super slažete, a da li bilo komplikovano uskladiti ova tri instrumenta?

NEMANJA NIKOLIĆ: Kada me je Neda pozvala da sarađujemo i predstavila mi svoju ideju, znao sam da to mora da ispadne super. Onda smo zajedno na probama nas troje razrađivali ideje koje je smo pojedinačno donosili i na kraju sklopili nešto totalno novo. Kada se ljudi i energija poklope ništa nije teško. Sve je spojivo i sve je moguće.

Ivana Ljubinković


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.