Pop-rok periskop

Debi album grupe Weird Fishes: „Šta ako“

29. 12. 2021.

Petogodišnjicu nastanka benda, dvojac Weird Fishes krunisali su prvim autorskim albumom „Šta ako“. Iako
se beogradska publika možda navikla na njihove izvanredne akustične interpretacije pop-rok pesama, ovaj
album je dobrodošlo osveženje i iznenađenje.

Foto: Kristina Pavlak

Zvuk svog debi izdanja Katarina Vukoman i Peđa Todić definisali su kao „melanholični elektro pop“, a preko mračno-setnih, pa sve do optimistično-romantičnih pesama, Weird Fishes nas uvlači u vrtlog emocija sa kojima je, naizgled, najlakše boriti se uz pomoć muzike.

Već sam naziv benda Weird Fishes upućuje na grupu Radiohead (zbog naziva istoimene pesme), a upravo ovaj britanski bend Peđa i Katarina navode kao jedan od važnih muzičkih uticaja.

Od devet pesama na albumu, za koje oni potpisuju muziku i tekst, Ovde i Over and Out su ranije objavljene kao singlovi. Još tri pesme otpevane su na engleskom jeziku (Shades of you, Safe, Predator) koji Katarininom zanimljivom i sugestivnom vokalu sasvim prirodno leži. Ipak, dobro je što su se ohrabrili da pišu i na srpskom – i tada zvuče kao neki dobar strani bend koji, eto, sasvim slučajno, o komplikovanim ljubavnim odnosima peva na jeziku koji najbolje razumemo. Kvalitetnom zvuku u celini doprinose i sjajni aranžmani kao i produkcija za starije pesme zaslužni su Srđan i Pavle Popov, a za nove Marko Benini.

Početkom decembra Katarina i Peđa su objavili video spot za novu pesmu Voda zove i tim povodom su podelili sa nama utiske o radu na albumu.

ClassicAll: Kako je izgledao vaš kreativan proces tokom stvaranja muzike?

Peđa: Kaja i ja smo muziku počeli da stvaramo potpuno spontano, bez ikakvih konkretnih ciljeva i ambicija. Iscepkane ideje za melodije i tekstove uz akorde gitare i klavira vodile su prvoj celovitoj pesmi. Shvatili smo da oboje uživamo tokom tog procesa i da se odlično kreativno dopunjujemo. Zatim smo u saradnji sa producentima tražili svoj zvuk i estetiku i posle više od godinu dana pauze odlučili da sve što smo do sada stvorili zaokružimo u formi prvog albuma.

Krećete se od dosta mračnih tema, ali provejava i optimizam?

Katarina: Kreativni proces kod stvaranja nekih pesama sa ovog albuma može se reći da je krenuo još davno, pre nego što sam mogla da zamislim da će se te pesme naći uopšte na albumu. Imam utisak da se najbrže piše kada je pesma ventil za intenzivna i teška osećanja. Kada si srećan to je jednostavno, nema tu puno filozofije. Isto tako pisanje mi je na engleskom jeziku u početku bilo lakše valjda zato što se na neki način možeš malo sakriti od direktnosti emocija, a Peđi to prirodno pada jer je on profesor engleskog jezika. Kasnije smo se ipak osmelili da pišemo i na srpskom i zabavno je i izazovno, moram da priznam, i raduje me da nastavimo da stvaramo u tom smeru.

Imate li neke muzičke uzore?

Peđa: Kada smo se upoznali, brzo smo se dotakli teme muzike i shvatili da smo oboje veliki poštovaoci Radiohead-a. Njihova bogata elektronska produkcija u kombinaciji sa mračnim gitarskim rifovima i dinamičnim ritmovima poslužila nam je kao osnova za traženje sopstvenog identiteta. Bilo je tu naravno i drugih uticaja, možda ne direktnih, ali na primer Moloko, Massive Attack, Billie Eilish, Kings of Convenience itd. Mnogi koji su poslušali album podelili su isti utisak – da se pesme stilski dosta razlikuju, što je nama drago, jer publika može da čuje i oseti sve naše kreativne faze.

Kad i gde planirate promociju, kakvi su dalji planovi?

Katarina: O da, uskoro! Jedva čekamo promociju albuma uživo jer ćemo prvi put svirati sa celim bendom. Do sada su nam svi nastupi bili akustični, a sada imamo dva nova člana  (bubnjara i basistu) i pripremamo se za taj nastup na malo drugačiji način. Biće dosta dinamičnije i „elektronskije“, ako tako mogu da kažem. A čim budemo imali više informacija vezano za sam događaj, potrudićemo se da svi saznaju za to (smeh).

Iva Pažin

  • Objavljivanje albuma je podržala Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.