Pop-rok periskop

Novi album Vlade i Bajke: “Hodač po žici”

24. 12. 2021.

RECENZIJA: Petar Janjatović

Iskrene laži

Vlada i Bajka

Prošlo je već pedeset godina od objavljivanja prvog singla Vlade i Bajke sa prepevima hitova Cecilija i Zvuk tišine Sajmona i Garfankla. A tom malom pločom je započela čuvena beogradska akustičarska scena. I šta sad ubogi recenzent da kaže o ova dva naša junaka kad pomisli da im je ovo tek drugi studijski album u karijeri. U čemu je kvaka? Lenjost, druge aktivnosti, izlazak te muzike iz mode? A možda je samo u pitanju ona mudrost “naučio sam da ćutim kad nemam šta da kažem”. E pa ovog puta imaju šta da ponude.

Snimili su album „Hodač po žici” (PGP RTS, 2021) na kome dominiraju nežne i preispitujuće slike začinjene njihovim specifičnim humorom i samoironijom. Veliki kvalitet diska je što se ne ponavljaju, pa iako su zadržali svoj izraz, nisu zaglavljeni u prošlosti. Pesme su im odsvirane čisto, prozračno, organski, a pevaju kao u najboljim danima. I sve je preliveno elegantnom produkcijom Dude Bezuhe i ukusnim korišćenjem drvenih instrumenata. Potvrdili su da se i sa starim alatom može biti dobar majstor.

CD otvara gotovo programska, ali vrlo poletna Povratak za koju je vezana zanimljiva priča. Kako kaže autor teksta, pisac i satiričar Bojan Ljubenović, nazvao ga je neko sa nepoznatog broja i rekao „Ja sam Vlada iz dueta Vlada i Bajka”. Pomislio je „ovo je 2021. godina, neko se sa mnom šali”. Ali Vlada mu je objasnio da ga je gledao u TV emisiji „24 časa”, da mu se dopao njegov humor i da bi želeo da napiše tekst pesme za njihov nov album. Ljubenović se prvo nećkao jer do sada tako nešto nije radio. I kada je pristao nastala je ova pesma o „povratku dva stara vuka za kormilo njihovog čamca”. Već u sledećoj Da li veruješ njih dvojica smireno slave život i mala uživanja koja su mu bitan začin. A na te dve pesme prirodno se nastavila nostalgična Ja plovim sam koja sa tihom pomirenošću govori o zrelim godinama. Naslovna tema Hodač po žici je gušća, ritmičnija i odlična za podizanje atmosfere na nastupima. Što su i potvrdili na koncertu u Zvezdara teatru 21. decembra.

U Zvezdara teatru

O čestim kompromisima i pokušajima spasavanja veze su progovorili u iskrenoj Laž. Slične dileme su i u pesmi Volim kako lažeš. Vladina balada Odlaziš se muzički naslanja na Stingov stil, a tekstualno priziva morske slike Arsena Dedića. Iznenađujuće mi je delovala njihova Zadji, svojevrstan omaž čuvenoj Zajdi koju su prepevali na srpski, ali sada sa originalnom muzikom. Ključnu ulogu je u njoj dobio klavijaturista Vasil Hadžimanov koji joj je dao neku sasvim posebnu dimenziju. Iako pesma Znak zbog stiha „da sa tobom pobegnem u mrak” može da deluje mangupski, i ona u sebi nosi greh pogrešnih odluka. Elegičnom Da li bi su na pravi način zaključili album, jer ona u sebi nosi sve tople akustičarske atribute, pred sam kraj pojačane diskretnom električnom gitarom.

Baš lepo i dostojanstveno stare Vlada i Bajka. Vratiću se na gorko slatku Povratak u kojoj ih je šeretski opisao Bojan Ljubenović: „sede nam vlasi i napukao glas”.

  • Objavljivanje albuma je podržala Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj

 


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. Zaboravljeni a tako dobri muzicari

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.