Jazzmark

Dragan Ćalina Kvartet i album „Third Country“: urbana džez romantika

17. 12. 2021.

Utisci sa promocije drugog studijskog albuma

Nakon zapaženog debi albuma „Circle“ (PGP RTS, 2019), džez pijanista i kompozitor (uz to profesor na Fakultetu muzičke umetnosti) Dragan Ćalina snimio je drugi studijski album pod nazivom “Third Country” (PGP RTS, 2021). Uz njega, ovaj kvartet čine još i Boris Šainović (kontrabas), Luka Ignjatović (saksofon) i Peđa Milutinović (bubnjevi) – dobro poznata imena mlađe generacije naših džez muzičara.

Fotografija: Gordan Jović, RTS

Tokom sedam numera na albumu ovi mladim majstorima pošlo je za rukom da nas odvedu u neku treću zemlju visokog džez standarda. U uvodnoj numeri Amsterdam, repetitivnim klavirskim motivom i slobodnijom improvizacijom, „prebacuju” nas  do divnih kanala i reka ovoga grada, da bi se potom okrenuli nešto tradicionalnijem bebop-u u Last Chance to bop gde je  teško reći koja solo deonica bolje zvuči! U kompoziciji Beograd vratiće se modernom, urbanom, gotovo rokerskom zvuku, koji će u Prolećnom valceru preći u nežni ritam koraka (Spring valse). Može se reći da Third country uspostavlja vezu sa prošlošću dok  uzima najbolje iz savremenog sveta.

S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, „Circleje nepravedno bio lišen zaslužene medijske pažnje prošle godine, što  na sreću nije bio slučaj  i sada. Na promociji u novembru su, o odlikama oba albuma, kao i o autorskom doprinosu i značaju njegove muzike za domaću džez scenu, govorili odgovorni urednik PGP-a Marko Milutinović i renomirani džez autor i pijanista Vasil Hadžimanov. A mi smo iskoristili priliku da sa Draganom Ćalinom porazgovaramo o aktuelnim dešavanjima, kao i o  inspiraciji za ovo džez ostvarenje.

CLASSICALL: Ubrzo nakon izdavanja debi albuma „Circle“, svet se okrenuo naglavačke pod uticajem pandemije virusa COVID-19. Kako si se ti izborio sa tim periodom i šta si radio?

DRAGAN ĆALINA: U tako teškom i izazovnom periodu, nismo imali izbora nego da ostanemo kod kuće i posvetimo se radu na sebi i na muzici, što je i rezultiralo novim albumom.

Kako je izgledao rad na albumu, otkrij nam nešto o tvom kreativnom procesu?

Zanimljivo je to što je album u celosti snimljen u mojoj sobi. Što se tiče mog kreativnog procesa, nekako najčešće razmišljam iz vizure bas linije. Često dok koračam ulicom razmišljam o bas linijama koje bi se uklopile u ritam mojih koraka. Tako su i nastale bas linije za neke od pesama na albumu.

Da li su i koji muzički uticaji „odgovorni“ za zvuk ovog albuma?

Nisam imao neke određene izvođače na umu. Uvek su to bili različiti uticaji, naročito u vreme studija u Amsterdamu sam često išao na koncerte raznovrsnih žanrova – pop, soul, r‘n‘b, džez, hip hop… Sve u svemu, trudili smo se da na albumu ne odemo u totalnu „avangardu“, već da nešto romantičnijim i slušljivijim melodijama dopremo do što većeg broja ljudi i približimo im džez muziku. A sa druge strane trudio sam se da ostanem veran i tradicionalnijem džezu, kako na ovom albumu, tako i na prethodnom.

Jedna od prvih stvari koja se zapazi jeste fenomenalni omot albuma. Šta je u pitanju?

To je prozor u studiju Borisa Krstajića u Zetskoj ulici koji sam ja fotografisao, a Darko Slijepčević prilagodio za omot albuma.

Osim toga što si aktivan kao kompozitor i izvođač na srpskoj džez sceni, u poslednje vreme si jako angažovan u organizaciji jam session-a u klubu Bluz i pivo. Odakle ideja za to i kakav je tvoj pogled na scenu danas?

Bio sam inspirisan, da ne kažem nateran, celom „korona situacijom“ i osetio da nam fali žive muzike, kako nama muzičarima, tako i publici. Sve češći jam session-i prerasli su letos u trodnevni Bluz i pivo festival na kome su nastupali naši perspektivni džez ansambli – Dragan Milovanović sekstet, Gorica & the Grooveheadz, Schime, Pera Krstajić Epiphany, Manivi i mnogi drugi.

Kakvi su planovi sada nakon promocije albuma?

Svakako da što više nastupamo na festivalima i u klubovima.

Iva Pažin

  • Izdavanje diska pomogla je Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj.

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.