Pop-rok periskop

Ljuba Ninković i album “Maslinka”: sa začinima Mediterana

12. 10. 2021.

Prikaz albuma: Petar Janjatović

Ispunivši obećanje koje je sam sebi dao, Ljuba Ninković tokom čudnih vremena kroz koja prolazimo, intenzivno komponuje. Krajem leta je predstavio novo samostalno izdanje (Multimedia Music) za koje je odabrao samo instrumentalnu muziku. Disk je nazvao “Maslinka” što nagoveštava teritorije kojima se te teme inspirišu.

Ovog puta on vodi na putovanje Mediteranom od Grčke preko Dalmacije, pa sve do podnožja Pirineja. Budući da se tokom karijere ogledao u različitim žanrovima i sada se neopterećeno kreće kroz muzičke dekade tako da disk otvara Tužbalica sa asocijacijom na čuveni album “Tubular Bells” Majkla Oldfilda. Već sledeća Na putu niotkuda, inače duga preko deset minuta, zvuči kao da je rađena za TV seriju sa istorijskom tematikom. U naslovnoj Maslinka zvonka i melanholična akustična gitara kao da je snimljena na dubrovačkim skalinama, a sanjive vokalize Radoslave Vorgić Žuržovan inspirisane su ex-Yu akustičarskom scenom. Dakle, prostorom u kome se Ninković oseća kao kod kuće.

Hipnotička Karavan se oslanja na progresivnu muziku ranih sedamdesetih godina, a poetsku nijansu joj daje flauta Nebojše Brdarića. Drugačije raspoloženje je donela Jazzy D u kojoj dominiraju orgulje, saksofon (svirao je David Eres) i agresivnija gitara Mihaila Ristića. A sam naziv ove teme je opravdao ležerno improvizovanje svakog od njih. Pa nije ni čudno što traje trinaest minuta.

Temu Balada predvodi akustična gitara sa flamenko začinima. Ili što bi Džoni Štulić rekao Sjećaš li se Španije. A Rastanak me, ne samo nazivom, podseća na onu evergreen temu A sad adio iz dobro poznate serije. I naravno, kada smo već na Mediteranu ima specifičnu toplinu Grčke.

I ovim ostvarenjem Ninković je pokazao da penzija za kreativne ne postoji. I da su mu prsti i
glava i dalje puni muzike u kojoj se oseća koliko je uživao dok je stvarao.

*Izdavanja albuma ostvareno je uz pomoć organizacije muzičkih autora Srbije – Sokoj.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.