Klasična priča

Rokenrol klasika: koncert posvećen Vladi Divljanu podigao Kolarac na noge

31. 10. 2020.

Pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić priredili su ovog petka jedinstven omaž Vladi Divljanu koncertom pod nazivom Nebeska Rusija – 4 maljčika.

Svake godine Beograd se seća dragog „džentlmena rokenrola“ na njegov rođendan 10. maja, iskreno žaleći za muzičarem koji predstavlja prototip svega onoga što je nekada bilo dobro i pozitivno u ovom gradu. Ovaj put održana su dva koncerta pred polupunom (s razlogom, naravno) salom Kolarčeve zadužbine. U razmaku od sat vremena dvojica izuzetnih muzičara (profesor i njegov bivši student) podsetila su nas koliko smo se uželeli živih izvođenja i koliko smo se uželeli muzike Vlade Divljana.

Program koji je najavljivao preplitanje njegovih pesama i muzike Sergeja Prokofjeva (Treći klavirski koncert) od starta je intrigirao. Ono što smo intuitivno osećali pre početka koncerta, potvrdilo se sa prvim tonovima: uživanje “sa setnim osmehom”, kako je to na fejsbuku prokomentarisala Maja Vasić (Radio Beograd 2). I ponekom suzom. Na sreću, maske štite i brzim upijanjem.

Vladine nežne teme sijale su u dopunjujućoj svirci tandema Šandorov/Nikolić, a one bržih ritmova neočekivano isplivavale iz kovitlaca virtuoznih pasaža i eksplozivnih akorada. Izrazito zahtevni delovi partiture ruskog kompozitora i novi aranžmani svirani su sa lakoćom i posebnom emocijom zbog celog ovog događaja.

Većina odabranih pesama je sa kultnog albuma “Odbrana I poslednji dani”. Počelo je sa Moja si, a kroz harmonije pune kontrasta Sergeja Prokofjeva ređale su se Nemo (reči “izgleda opet da me nema” su nemo odjekivale između notnih redova), Poslednji dani, Plastika, Retko te viđam sa devojkama, vešto zabašurena tema Gde si sad, cica maco u kombinaciji sa refrenom Jedina, malena (“bez tebe ne mogu da spavam, bez tebe više ja ne učim ko pre…”). Uz Kenozoik i Maljčike publika je cupkala u mestu (i tapšala u ritmu), a Dok dobuje kiša mamila je osmehe klavirskim začikavanjem – kao da je muzička ironija Prokofjeva ovde našla savršenu priliku da nam u šali namigne. Devojko mala isplivala je neprimetno iz donjih registara klavijature i u ritmu tanga otplesala ispod oblaka.

Odnesi me je zaustavila dah na momenat. Suptilno se nastavila Nebeska tema i debisijevski se razlila po dirkama, neodvojiva od stihova koje smo čuli samo u mislima. Iako ih deli 18 godina, ove dve pesme suštinski predstavljaju Vladin muzički senzibilitiet. Uz nezaobilaznu Rusiju, svakako. Poslednja Vladina svirka u bašti SKC-a počela je upravo njom – poznati uvod obogaćen klarinetom, bit box-om i divnom energijom sa bine. Bio je to nastup sa Ljetno kino bendom 7. juna 2013. Na sceni je bila gomila muzičara, padala je kiša pola koncerta, a publika se, sa kišobranima koji su se na smenu otvarali i zatvarali, nikad lepše provela. Na sceni Kolarca 7 godina kasnije – smirena i svečana Rusija. I melanholična.

Pesme Vlade Divljana, bez kojih se naša pop kultura ne može zamisliti već 40 godina, sada su zasluženo dobile oreol – uzvišenost i dubinu u isto vreme, koje samo klasična muzika može da pruži. Uz vrhunske umetnike, podrazumeva se.

Ivana Ljubinković


  • Hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone je 2015. godine na osnovu izbora 13 muzičkih novinara, album Odbrana i poslednji dani kultne beogradske grupe „Idoli“ proglasila najboljim diskografskim izdanjem s prostora bivše Jugoslavije od 1955. godine do danas. Svojim drugim albumom, objavljenim 1982, bend je izašao iz vlastitih okvira otvoreno rizikujući tiraže, piše ovaj časopis, prenoseći komentar Vlade Divljana kako je ta ploča u širem kontekstu bila neka vrsta predskazanja raspada bivše države.

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.