New Kids on the Blog

„Petals for armor”: debi album Hejli Vilijams

04. 08. 2020.

SNAGA U ŽENSTVENOSTI

Piše: Iva Pažin

Bes, tuga, ljubav, prolaznost života, strah od smrti – neke su od tema o kojima je Hejli Vilijams (Hayley Williams) govorila na svom debitantskom solo albumu „Petals for armor”. Album je izašao 8. maja 2020. godine i za vrlo kratko vreme doživeo veliku popularnost među fanovima čitavog sveta.

Hejli znamo kao pevačicu pop-pank benda Paramore, ali i po pesmama raznih izvođača sa kojima je sarađivala (Zedd, New Found Glory, B. o. B., Chvrches, October Fall, The Chariot itd.). Zanimljivo je da nije planirala da napravi album, već je pisala stihove kao vrstu terapije usled borbe sa depresijom. Jedan od povoda bio je razvod sa bivšim mužem Čedom Gilbertom (Chad Gilbert, gitarista benda New Found Glory) a pisala ga je 2019. godine za vreme bendovog hiatusa (nakon izdavanja albuma „After Laughter” i istoimene turneje). Prema Hejlinim rečima, ovo ne predstavlja kraj Paramore-a jer je ona sama najveći fan svog benda, već samo jedan vid eksperimentisanja i traganja za ženstvenošću koja joj je dugo bila zbunjujuća.

Upravo zbog teške borbe sa mentalnim zdravljem, Hejli odlučuje da bude iskrena prema sebi i da to pretoči u album koji mi sada slušamo. Iako se bavi tmurnim temama, ipak je želela da muzika bude prožeta pokretljivošću i svežinom. Ovo na prvi pogled možda deluje neočekivano, međutim, još se na prethodnom albumu ,,After Laughter” čitaju teška osećanja kojih je želela da se otarasi (uprkos veseloj muzici). „Petals for armor” je zapravo omaž ženama, a naziv objašnjava mišlju da je najbolji način da se zaštiti – da bude ranjiva. Odatle ideja da i latice ruže mogu poslužiti kao štit (wrap yourself in petals for armor).

Album je koncipiran u tri dela – ,,Petals for armor” I, II i III koji čine svojevrstan triptih – vatru, zemlju i vodu. Ovo potpuno novo poglavlje njenog muzičkog života otvara Simmer, koji, uz misteriozni spot sa elementima horora, nikako nije ostavio fanove ravnodušnim (za Simmer i Creepin’ inspiracija su i bila triler / horor ostvarenja poput: ,,The Handmaid’s Tale”, ,,Birdbox”, ,,Peppermint” i ,,Joker”). Početni stihovi oslikavaju mračnu stranu njene ličnosti i prate put ka obračunavanju sa samom sobom, u čemu će konačno i uspeti.

Rage is a quiet thing
You think that you’ve tamed it
But it’s just lying in wait
.

Leave it alone je elegična posveta prolaznosti života, odnosno refleksija o spoznaji gubitka voljenih osoba. Spot za ovu pesmu ima nešto nežniju sliku – Hejli je prikazana kao leptir koji se rađa iz čaure, simbol novog početka nakon smrti. Cinnamon je najeksperimentalnija numera na albumu, inspirisana muzikom Björk i Toma Jorka (Thom Yorke). Hejli se odvaja od panka u kom smo je do tad slusali i prikazuje se u drugačijem, intimnijem svetlu. Moglo bi se reći da Simmer, Leave it alone i Cinnamon, u pogledu estetike video spotova i tema kojima se bave, čine svojevrsnu trilogiju.

Kao autorka zalazi u još jednu temu koja sa sobom neminovno nosi određene stereotipe, a to je ženska seksualnost. Sudden desire otkriva potpuno senzualan i erotski deo ženstvenosti, koji je podložan ranjivosti prema (pogrešnom) muškarcu. U ovoj pesmi čak možemo govoriti i o pojmu destruktivne seksualnosti, situacije u kojima žena svoju seksualnost koristi kao mehanizam odbrane protiv negativnih emocija.

Drugi deo albuma započinje pesmom Dead horse, za koju je takođe izbacila spot. Frazom ,,beat it like a dead horse”, za koju je pandan u našem jeziku ,,mlatiti praznu slamu”, upravo govori o opsesivnom i monotonom ponavljanju istih grešaka. Nešto svetliji pogled na ljubav primećuje se u pesmama My friend, Over Yet, Pure Love, Watch me While I Bloom i Crystal Clear. Od glorifikovanja prijateljske ljubavi (My frend), preko optimistične potrebe za ljubavlju (Over Yet, Pure Love) i želje za ,,cvetanjem” do potpunog pomirenja i odsustva straha od ljubavi (Crystal Clear). Najlepši primer veličanja ženstvenosti jeste pesma Roses/lotus/violet/iris, a Why we ever kojim drugi deo završava, govori takođe o njenim različitim oblicima i različitom ispoljavanju.

Mnogima je ovaj album doneo mir i sreću jer su pesme izlazile tokom perioda globalnog lockdown-a zbog aktuelne pandemije virusa covid-19. Podstičući nas da se hrabro upustimo u istraživanje sopstva, ove pesme inspirišu i šalju poruku da je sasvim u redu ispoljiti nežnost i ranjivost. Jer zapravo, baš u tome i leži naša snaga.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.