Pop-rok periskop

Neprolazni gospel Gospodina Dinamita

03. 05. 2017.

James Brown at HM Tower of London on July 4, 2006 in London. Photo by: Gareth Cattermole

Pre nego što je postao kum soula i ,,najvredniji čovek šou biznisa“, bio je obični, slatki dečkić koga su zvali Mali Junior ili kasnije ,,muzička kutija“. Tetka mu je jednom prilikom rekla ,,svet će čuti za tebe“ i bila je u pravu.

Rođen 3. maja 1933. godine u siromašnoj porodici Južnoj Кarolini, Džejms Braun od samog starta nije baš dobio preterano povoljne karte za dobar budući život. Osim, naravno, jedne sitnice – do tada neviđenog osećaja za muziku i ritam, božanskog ili đavolskog, kako vam draže. Njegovi koncerti su prema rečima savremenika bili prelazak u drugu dimenziju, što i ne čudi – ritam, ples i reči koje se ponavljaju poput mantre doveli su nastupe Džejmsa Brauna najbliže podijumskom ritualnom transu kada je u pitanju muzika šezdesetih (čemu je doprinosio i čuveni fazon sa ogrtačem i bacanje istog, kao odbijanje ,,povratka“ u ovaj svet).

Кao dečak čistio je ljudima cipele ispred radija, za koji nije ni slutio da će jednog dana biti njegov, i plesao vojnicima u lokalnim birtijama za nekoliko centi. Glancanje cipela u ranom detinjstvu samo je jedna od stvari koja će uticati da u budućnosti njegov i izgled njegovog benda budu uvek besprekorni (štaviše, The Famous Flames su važili za najbolje obučeni orkestar tih godina zahvaljujući nadgledanju vrhovnog vođe). U tinejdžerskim godinama krenuo je sa gospelom koji je bio osnova za kasniji ritam i bluz, a u svoju muziku je preneo dosta iz sving ere. Za čuveni vrisak inspiracija je bio niko drugi do Little Richard. Plesao je, prosto rečeno, neponovljivo, bacajući konkurenciju u očaj (jednom prilikom ga je Mik Džeger posmatrao ,,istraumiran“ iza bine, čekajući svoj nastup u tada čuvenom T.A.M.I. šou). Zvuk Džejmsa Brauna ne bi bio takav kakav jeste da nije bilo njegovih muzičara (pomenutih ,,Plamenova“) koji su stvarali tu savršenu ritmičnu buku uvek pomno prateći i akcentujući svaki Braunov pokret. Osamdesetih godina DŽ. B. dobija novi nadimak: ,,Ministar novog super-hevi fanka“ (,The Minister of the New New Super Heavy Funk”) i tako još jednom potvrđuje status muzičke ikone – čoveka koji je promenio muzički svet.

Neki od najznačajnijih trenutaka karijere Džejmsa Brauna kojima je trajno obeležio 20. vek, a zasigurno i godine pred nama.

Iako se, kada se kaže Džejms Braun, prvo pomisli na ludi ritam, počeci su bili malo laganiji. ’63. godine nisu se samo Bitlsi proslavili sa rečju please – prvi Braunov veliki hit je skoro pa samo tu reč i imao od teksta. Tačnije ,,molim te“ se toliko  puta ponavljalo da je po mišljenju producenta pesma bila osuđena na propast. Međutim, sa Please, please, please, desilo se upravo suprotno i od nje stvari počinju da se menjaju. Ređaju se pesme poput Papa’s got a brand new bag, I feel good, It’s a man’s world, angažovani tekstovi koji promovišu crnu moć i jednakost (I’m black and I’m proud, I don’t want nobody to give me nothing) i prva istinski fank stvar Cold sweat (So what Majlsa Dejvisa bila je inspiracija za saksofon). Кada Braun krajem 60-ih prekida saradnju sa ,,Plamenovima“, dovodi nove, mlade muzičare, a fanki ulogu prvi put dobija bas gitara! Tada nastaje i čuvena Seks mašina (Sex Machine) i Fanki bubnjar (Funky drummer je jedan od najkorišćenijih semplova u hip hopu).

Iako nije istekao ceo vek, danas 1933. deluje baš tako – kao da je bila pre 100 godina! A čak i u ovom trenutku, bez obzira na to šta slušaju, današnji klinci neće sedeti mirno kada soul vrisak Gospodina Dinamita najavi tinjajući plamen limenih duvača i zagarantuje 5 minuta baš dobrog osećaja.

Ivana Ljubinković

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.