Klasična priča

Romantični dim

23. 11. 2016.

Duvanski dim sadrži 7000 hemijskih jedinjenja. Muškarci puše više od žena, po mogućstvu uz viski. Žene biraju vino.

Žena je samo žena, ali dobra Cigara je Dim, pisao je Radjard Кipling dvoumeći se između “vereničkog ropstva“ i ljubavi prema ‘haremu mračnih lepotica’. Na kraju je ipak napravio izbor – ako njegova verenica nije u stanju da ima suparnicu, onda i neće više biti njegova draga.

Žene i cigare kao rivali? Moguće, osim onda kada i same ne ostvare odnos. Nekim ženama je dovoljno samo da zapale cigaretu pa da postanu naročito privlačne. Ipak, često ostavljaju svoje vitke partnerke – nakon puno godina ili posle kraće veze. Ponekad im se i vraćaju, a ponekad će, za razliku od Кiplinga, zauvek ubiti rivala svog verenika. Vino ostaje.

Ali svi pušači na neki način ubijaju cigarete – prvo im udahnu život vatrom, a za par minuta vode u neminovnu smrt – udišući njihovu dušu. U jednom filmu težina ljudske duše iznosi 21 gram. Može li se izmeriti duša cigarete? Priča kaže da je to učinjeno još u 16. veku na dvoru kraljice Elizabete Prve: izmeri se cigara, zatim se pažljivo ispuši, a pepeo sačuva. Potom se pikavac i pepeo izmere zajedno. Od prvog broja oduzme se drugi i rezultat je – težina duvanskog dima.

Mnogo je strastvenih pušača bilo među kompozitorima klasične muzike – Ravel, Debisi, Pučini, Maler, Sibelijus, Geršvin i Dmitri Šostakovič. Od potonjeg predlažemo vam da čujete Preludijum i fugu za klavir korišćen kao saundtrek u filmu Smoke, a potom iz istog filma, sledi klasik u obradi Džerija Garsije koji nas podseća zašto je ipak u nekim situacijama dobro imati cigaretu u ruci.

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.