Klasična priča

Danae Dorken premijerno u Beogradu: Klavirska Odiseja za 21. vek

09. 11. 2023.

Grčko-nemačka pijanistkinja Danae Dorken, koju kritika naziva otkrićem godine (časopis “Crescendo”) prvi put će nastupiti u Ustanovi kulture Guarnerius, u subotu 11.11. u 20h. Tom prilikom izvešće dela sa svog prvog solo albuma “Odyssee” (Berlin Classics, 2022).

Danae Doerken Foto: Ervis Zika

Kada jedan od najvećih muzičara svih vremena, kao što je Jehudi Menjuhin, prepozna kod deteta “blistavu radost sviranja” to je već samo po sebi dovoljna preporuka za budućeg izvođača. Iako ne znamo kako su izgledali prvi javni nastupi Danae Dorken, onog momenta kada spusti prste na dirke i oslobodi melodiju iz klavira prepoznaje se upravo to radoznalo dete.  Iako i dalje vrlo mlada, Danae je iskusna umetnica, o čemu svedoči izuzetno bogata koncertna biografija, kao i diskografija. Mocart, Mendelson, Šuman, Šubert, Grig, Šopen, Debisi, Pulank, De Falja….  Samo su deo zapadnoevropske pijanističke literature koju izvodi, a ovaj spisak začinila je na albumu “Odyssee” i delima savremenih kompozitora sa istoka, kao što su Fazil Saj (Turska), Manos Hadjidakis (Grčka) i Kinan Azmeh (Sirija).

Čuvenu antičku priču o lutanju koja je fascinira od malena, Danae vidi kao vrlo aktuelnu temu i veruje da smo u 21. veku krenuli u modernu Odiseju (videti ovde), pa je ideja  putovanja ključna za izbor kompozicija na albumu. Album je indirektno i apel na sve nas da budemo svesni ne samo sopstvenog životnog puta, već da imamo razumevanje i saosećanje za druge, za čitavo društvo.

Crna zemlja (Black earth) Fazila Saja koja otvara disk jedno je od najpopularnijih dela za klavir s kraja prošlog veka, izazovna zbog načina izvođenja (žice zvuče nalik na preparirani klavir), ali i same muzike koja donosi misteriju i raskoš istoka. Negde je napisano da ova primamljiva turska melodija zvuči kao da su je zajedno aranžirali Rahmanjinov, Džon Kejdž i Art Tejtum!

Lepršavi, ali i blago melanholični Valcer izgubljenih snova (Waltz of Lost Dreams) grčkog kompozitora Manosa Hadjidakisa, vodi nas u idilično popodne nekog starog italijanskog filma (inače, Hadjidakis, jedan od najčuvenijih grčkih kompozitora, pisao je i muziku za film, a za čuvenu pesmu “Never on Sunday” dobio je i nagradu Oskar). Govoreći o tome kako se ova kompozicija našla na albumu, Danae nam je otkrila drugu stranu poletne grčke muzike: “Grčke pesme češće govore o teškim vremenima nego o dobrim vremenima. Za grčku muziku je karakteristično da slavi život čak i kada su stvari teške“.

Treće ime koje upotpunjuje “istočni blok” jeste sirijski kompozitor Kinan Azmeh. Nestrpljenje i iščekivanje u kompoziciji Waiting For Friday Dane ubedljivo prenosi energičnim sviranjem i preciznim ritmovima, pojačavajući neizvesnost do samog kraja.

Nestrpljivo iščekujemo ovu jedinstvenu Odiseju!

  • Ulaz je slobodan uz obavezne rezervacije: info@guarnerius.rs ili 066/8028-368


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

 

 

 

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.