Klasična priča

Fantastične Bizjak sestre i Muzikon: Beograd – Sombor

25. 10. 2021.

“U Arnoldovom koncertu se oseća uticaj muzike iz Hičkokovih filmova, kao i Šostakoviča. Sve u svemu, efektan je kako za izvođače tako i za publiku”, kaže Sanja Bizjak.

Pijanistkinje Lidija i Sanja Bizjak će se, nakon sedam godina, ponovo naći pred beogradskom publikom na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine 27. oktobra, a potom i u okviru Somborskih muzičkih svečanosti (SOMUS-a) dan kasnije. Uz Bizjak piano duo nastupiće i kamerni orkestar Muzikon pod umetničkim vođstvom Miloša Petrovića, a program najavljen kao “dve strane iste medalje” obuhvataće dela klasicizma i 20. veka. Tim povodom, Sanja i Lidija pričaju nam o saradnji sa ovim ansamblom, ali i o specifičnom izboru repertoara koji će ovom prilikom izvesti.

ClassicAll: Kako je došlo baš do ovakve koncepcije programa?

Bizjak Piano Duo: Sanja i Lidija. Foto: Marco Borggreve

Lidija i Sanja: Program smo predložile ansamblu “Muzikon” prvenstveno da bi po prvi put imale zadovoljstvo da zajedno sarađujemo, a zatim i da bi po prvi put isprobale ovaj neobičan sastav – jedan klavir četvororučno i kamerni orkestar, i predstavimo ga premijerno srpskoj publici.

Muziku Jana Koželuha retko imamo priliku da slušamo, kako ste se odlučile za njegov koncert, a potom i za Malkolma Arnolda u drugoj programskoj celini?

Koželuh je za nas bio slučajno i prijatno otkriće dok smo tragale za koncertom iz doba klasicizma. Osim njega i Černija (koji zahteva veći orkestar uz duvačke instrumente), nijedan drugi kompozitor nije pisao za pomenuti sastav. Otkrivanje novog repertoara posle 15 godina zajedničkog sviranja u 4 ruke je veliki izvor srećne uzbuđenosti.

Koželuh je, dakle, došao kao dobra antiteza britanskom kompozitoru Malkolm Arnoldu, našoj “zvezdi večeri”, koji igrom slučaja proslavlja i svoju stogodišnjicu rođenja u 2021. godini. Arnold je pre svega poznat po nominaciji za oskara za muziku iz filma “Most na reci Kvai” iz 1957. (rađenog po romanu francuskog pisca Pjer Bula, poznatog takođe po čuvenoj naučno-fantastićnoj “Planeti majmuna”). U Arnoldovom koncertu se oseća uticaj muzike iz Hičkokovih filmova, kao i Šostakoviča. Sve u svemu, efektno je napisan i kao takav – efektan je kako za izvođače tako i za publiku!

Šta vam je najdraže u muzici klasicizma, a šta u muzici 20. veka?

Najdraže u muzici klasicizma nam je igranje sa fraziranjem, traženje značenja ukrasa i poletni “kjaroskuro” stil, dok u muzici 20. veka možemo da otvaramo vrata beskrajnih zvučnih mogucnosti i igramo se sa nama bliskim ovdašnjim ritmovima.


Program:

  1. V. A. Mocart – Divertimento B-dur KV
  2. J. Koželuh – Koncert za klavirski duet i gudački orkestar
  3. M. Arnold – Koncert za klavirski duet i gudački orkestar
  4. B. Bartok – Divertimento Sz 113 za gudački orkestar

*Karte se mogu kupiti u biletarnici Kolarca ili u okviru prodajne mreže tickets.rs po ceni od 1000, 1400, 1800 dinara.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.