Klasična priča

Objavljen je album “Novosadske kompozitorke No.1”

07. 02. 2021.

Dizajn izdanja: Erorr (Čedomir Drča, konceptualni umetnik)

Krajem 2020. godine predstavljen je kompakt disk „Novosadske kompozitorke No. 1“ u izdanju Saveza feminističkih organizacija (Re)konekcija. Urednica diska, pijanistkinja Branka Parlić, napravila je odabir kompozicija koji slikovito prikazuje raznovrsnost ženskog muzičkog stvaralaštva na području Novog Sada. Na disku se nalazi šest numera koje potpisuju kompozitorke različitih generacija: Aleksandra Vrebalov, Aleksandra Stepanović, Dorotea Vejnović, Jasmina Mina Mitrušić, Nineta Avramović Lončar i Ivana Vojnović. Ova selekcija nije konačna jer se već planira i drugi disk, podjednako zanimljiv kao i prvi, najavljuju urednice (Re)konekcije Vera Kopicl i Silvia Dražić.

Album otvaraju Indigo Kodovi (Indgo Codes) Aleksande Vrebalov u izvođenju pijaniste Mihajla Zurkovića (koncertni snimak). Ova neuhvatljiva, a sadržajna kompozicija nastala je 2019. godine u Mardinu – gradu na tursko-sirijskoj granici, u vreme kada je autorka radila sa raseljenom decom u toj regiji. Apstraktna muzika nastala je kao njen odgovor na intenzivna osećanja i gustoću očaja kojem je svedočila u ovom gradu, navodi se u knjižici diska. Između ritmičkih motiva, poput kodiranih muzičkih znakova, puno se osluškuje tišina. „Putopis“ iz Mardina zapravo je zvuk zamišljenog sveta, ličnog utočišta u kom se uprkos surovoj stvarnosti pronalaze nežnost, dobrota i mir.

Dug i težak umetnički put prikazan je u Mitu o ptici Aleksandre Stepanović (iz 2012. godine). Stihove Mike Antića izvode bariton i narator (Ivan Nikolić i Milan Novaković), a uz sintetički zvuk klavijatura i cvrkut ptica, stvara se utisak dramskog kamernog mjuzikla. Delo prožeto misterijom života i stvaranja, oplemenjuju pitome žice bisernice (Marko Dulić). Ovo je i simbolično podsećanje na ispraćaj našeg pesnika uz zvuke pesme Pira manđe korkoro u izvođenju Janike Balaža i njegovih tamburaša.

Sledi Svita za klavir (iz 2008.) u upečatljivom koncertnom izvođenju Jelene Vasin Kekić. Dorotea Vejnović formu barokne svite kroji savremenim harmonskim jezikom. U tri stava (Allemande, Courante, Sarabande) igra se sa kontrastima zvonkih tonova i teških, ponekad i „razbacanih“ akorada, što će kulminirati u temperamentnoj i mračnoj Toccati. Nadovezuje se svita Jasmine Mitrušić pod nazivom Jata ptica iz 2014. godine. U visprenim dijalozima klarineta i klavira (Vasa Vučković i Nataša Penezić) oslikavaju se različiti karakteri – od hitrih vrapčića, strpljivih čaplji, lepršavih lasta, preko snalažljivih golubova i skakutavih svraka, do zamišljenih galebova i nemirnih vrana.

Aleksandra Vrebalov, Ivana Vojnović, Dorotea Vejnović, Aleksandra Stepanović i Nineta Avramović

U malo dalju prošlost (1998. godinu) vodi nas Thousand miles odnosno Hiljadu milja Ninete Avramović. Delo je pisano za NewArtForum – ansambl čiji je neobičan sastav doprineo koloritu kompozicije (flauta, klarinet, truba, trombon, violina, violončelo, klavir, udaraljke). Smireni uvod klavira i violine uskoro će narušiti duvači, a iskarikirani ritam valcera (u klaviru i perkusijama) dovešće do potpunog preobražaja u burlesku. U novostvorenom putujećem cirkusu, kao da su spojeni Stravinski, Šostakovič i teme iz Felinijevih filmova Nina Rote. Disk zaokružuje nežni Nokturno za gudački orkestar u izvođenju ansambla Camerata academica. U kompoziciji iz 2019. godine, autorka Ivana Vojnović je stvorila delo na tradiciji poznog romantizma, ali sa ekspresivnošću 20. veka. Sam početak priziva folklornu boju (zbog povišenog četvrtog stupnja), ali je brzo i napušta. Široka i raspevana tema, posuta pizzicato „prahom“, u punom i veličanstvenom zvuku gudača stvara katarzičan momenat.

Iako je ovo izdanje tek započelo svoj „fizički“ život, već se sa nestrpljenjem iščekuju nove zvučne slike kompozitorki koje su odrastale uz Dunav, pod novosadskim nebom.

Ivana Ljubinković

* Disk se može nabaviti u knjižari Bulevar Books u Novom Sadu


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.