Klasična priča

Album „Izlet, dueti za saksofon i klavir”: muzičke pustolovine za svako doba dana

31. 01. 2021.

Krajem 2020. godine Pop depresija i Ivan Lončarević predstavili su novi album kompozitorke i pijanistkinje Milice Tegeltije “Izlet”. Jedanaest “dueta za klavir i saksofon” vredan su doprinos domaćoj diskografiji klasične muzike, ali i literaturi za ova dva instrumenta – iako (najmlađi) član klasične porodice, saksofon i dalje najviše vezujemo za džez. Njega ovde i svira mladi, već poznati, džez saksofonista Luka Ignjatović koji “Izlet” opisuje kao ogledalo Miličine duše: pun lepote, optimizma, dobrote i snovanja. Milicu i Luku prvi put smo čuli na kompilaciji “Klavirsko nebo #1” (Pop depresija, 2018) u kompoziciji Pavana, koja je deo i ovog izdanja.

Prvi album „Igra“ (2017) Milica je komponovala tokom studija na Fakultetu muzičke umetnosti. Tada je bila inspirisana dečijom igrom i radoznalošću, a sada vezu sa detinjstvom ostvaruje sećanjima na “ušuškana stara sela gde se igralo krpenjačama i išlo kilometrima na izvor po vodu; na sakrivene pećine sa rumenim kadama i napuštene tvrđave čije usijane zidine leti tope đonove“. Vođena mislima o harmoničnoj zajednici čoveka i prirode, Milica svet slika bistrim bojama, a muzikom nas, poput virtuelne stvarnosti, vodi poznatim, bezbrižnim stazama. Vizuelna interpretacija muzičkih ideja očigledna je i na omotu diska koji potpisuje Hana Tegeltija. Žuti vijugavi put, nalik na onaj iz Oza, nadrealno se spaja sa saksofonom u kome su se nastanili Magritovi oblaci.

Elementi neoklasicizma, džeza i stilizovanih folklornih motiva objedinjeni su u pitkom i originalnom muzičkom izrazu. Izlet od samog početka odiše pozitivnošću: radost celodnevnog izležavanja u travi i kasni povratak kući savršen je dan na bilo kom mestu na svetu. Praćen je mirnim zvezdanim nebom Kasiopeje (Cassiopeia) koje će u narednoj Pavani zaparati prodorni ton saksofona. Uslediće smirenje u Vodopadu, sa padanjem nežnih klavirskih slapova, doduše promenljivog intenziteta.

Milica i Luka. Foto: Simona Pavlović

Drugi deo diska zauzima Sirogojno svita: Sirogojno sviće vedar je početak novog dana čiji će se razigrani kraj pretočiti u široki Galop. Napeta Borba petlova uzburkaće idilični tok, ali će Stopića pećina ponovo uspostaviti ravnotežu postojanim zvučnim stubovima i kapima koje se niz njih slivaju. Uticaj narodnog melosa i mešovitih ritmova najočigledniji je u numeri Na izvor vodu. Od tog raspevanog dijaloga udaljiće nas razloženi akordi Plavih vagona, samo da bi iznenada započeli novu igru (nalik na klavirsku, Ljubice Marić). U ovim kompozicijama doživljava se pripitomljeni zvuk Balkana. Kada konačno dođe vreme za Snovanje, tu je nežna uspavanka – pandan mirnom Jutru, poslednjoj numeri sa albuma „Igra“.

Ove savršene male muzičke pustolovine idealne su za početak dana, ali i za njegov završetak. „Izlet“ vraća nadu u dobro, poput Just a perfect day ili All you need is love – žanrovi su različiti, ali poruke iste. Bez reči, uz skladan spoj saksofona i klavira.

Ivana Ljubinković

* Produkciju i snimanje albuma pomogao je SOKOJ. “Izlet” je objavljen na disku, a dostupan je za slušanje na svim relevantnim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i Youtube-u.

 

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.