Klasična priča

Global Music Awards: nagrade muzičarima koji čine svet boljim

12. 01. 2021.

Među dobitnicima nagrada koje već deceniju dodeljuje Global music awards za 2021. godinu su i naši umetnici Rastko Ćirić i Branka Parlić. Zlatna medalja dodeljena je Ćiriću za album “The Rubber Soul project”, inspirisan neobjavljenim naslovima Bitlsa, a srebrna Branki Parlić za dupli vinil album Initie 2017 sa delima Erika Satija.

Global Music Awards, sa sedištem u Kaliforniji, je veliki međunarodni konkurs za podršku nezavisnoj svetskoj muzičkoj sceni. “Zastupljeni su svi muzički žanrovi, kao i video spotovi i saundtrekovi za filmove i TV i sve je to podeljeno po kategorijama” – objašnjava koncept takmičenja Branka Parlić za dnevnik.rs. Postoji devet Zlatnih medalja, od kojih je jedna ”Best of Show”, zatim slede Srebrne i Bronzane medalje, kao i specijalna priznanja, kao što je Nagrada za životno delo. The Rubber Soul Project je dobio zlatnu oznaku “Best of Show”, a ocenjivao se koncept – kreativnost i originalnost. Jedan od devet dobitnika Zlatne medalje je i čuveni poljski kompozitor Kšištov Penderecki, legenda muzike 20. veka i počasni doktor našeg Univerziteta umetnosti.

“The Rubber Soul Project Collection” je dvostruki album sa filmom i dve knjige. Izvršni producent i autor dizajna bio je veliki strip autor i ilustrator Igor Kordej. Album je bio zamišljen kao kreativna rekonstrukcija nepostojećih pesama Bitlsa, izmaštanih na osnovu neobjavljenih naslova. Tandem Goran Skrobonja (stihovi) i Rastko Ćirić (muzika), potpisali su sve pesme, a za produkciju i aranžmane bili su zaslužni profesor kontrabasa Nebojša Ignjatović i Bajagin instruktor Miroslav Cvetković. Nebojša Ignjatović, profesor Nebe, je na ovom konkursu osvojio bronzanu medalju sa muzikom za najnoviji animirani film Rastka Ćirića „Svetlosti i senke“ („Lights and Shadows“).

Osim originalnosti, inovativnosti, i kvaliteta izvođenja, ocenjuje se i emocionalna komunikacija sa slušaocima, koliko su umetnici u stanju da “pomere” publiku i podsete nas zašto nam je muzika toliko važna. Srebrnu medalju osvajaju izuzetna dostignuća, pre svega jedinstvenost u interpretaciji. Album “Initie 2017” (Triston Master Rekording / Odličan hrčak ) je sniman u Švajcarskoj i specifičan je po tome što je kompletno urađen analogno na staroj vintidž opremi.

Stotine radova muzičara sa svih meridijana stižu na ovaj konkurs svake godine, ali osim muzičke kreacije, ono što se “traži” u ocenjivanju je radost stvaranja. Iako su dela pijanistkinje Branke Parlić i multimedijalnog umetnika, profesora animacije i ilustracije Rastka Ćirića dva žanrovski udaljena muzička sveta, upravo je ta radost stvaranja ono što ih povezuje. A kad je ona prepoznata kod stručne javnosti u međunarodnim okvirima, onda ima nade da će se i domaća publika “zaraziti” muzikom naših umetnika. Uz ovakvog Satija i Bitlse, zaista se stvara utisak boljeg i plemenitijeg sveta. Baš kao što i poručuju početni stihovi pesme:

We are left, we are right,

We are black, we are white,

We are higher anyone has ever been,

All together on the wireless machine…


 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.