Pop-rok periskop

Pola veka YU Grupe – 50 više nego burnih godina

25. 11. 2020.

PGP RTS i Croatia Records su zajedničkim snagama uradili box set „50 godina“ u kome je na 13 diskova reizdata kompletna njihova diskografija. U isto vreme je kuća Fidbox na vinilu objavila poslednja dva diska „Dugo znamo se“ i „Evo stojim tu“. A to su jedini albumi koji do sada nisu dobili vinilno izdanje. 

Feeenomenalno

Izvor: Ex Yu rock enciklopedija 1960-2015

Uprkos svemu dobrom što o sebi mislimo, mi smo ipak društvo slabog  sećanja. I zato je lepo kada se ljudima koji su odavno simboli emotivnog kvaliteta ukaže čast u pravom trenutku. YU grupa, tačnije braća Žika i Dragi Jelić su odavno dobili pohvale i priznanja koja zaslužuju. Ali pedeseti rođendan jedne rock grupe je veliki događaj i u svetskim okvirima. A sve je počelo 29. novembra 1970. godine kada su u malom, tek otvorenom zemunskom klubu „Sinagoga“ nastupili momci koji su se par meseci pre toga od beat grupe Džentlmeni transformisali u novi sastav. Opredelili su se da neguju autorsku r’n’r muziku. I to pod radnim nazivom Idejni posed. Te večeri su raspisali referendum za novo ime. Pa je publika na papirićima iznela svoje predloge. Jednoglasno je usvojeno idealno ime, kad se već sve to dešavalo na Dan republike. Čak je upamćeno i ko je bio kum YU grupe: Miroslav Stanivuk.

Od tada je prošlo pedeset više nego burnih godina. Naravno, bilo je planirano da se jubilej adekvatno obeleži koncertom u beogradskoj Areni. Kad je krenula zaraza prešlo se na skromnije rešenje. Odabran je Dom sindikata u kome su tokom sedamdesetih redovno svirali tog 29. novembra. Onda je i to otkazano. Ali se ipak uspelo u jednom. PGP RTS i Croatia Records su zajedničkim snagama uradili box set „50 godina“ u kome je na 13 diskova reizdata kompletna njihova diskografija. U isto vreme je kuća Fidbox na vinilu objavila poslednja dva diska „Dugo znamo se“ i „Evo stojim tu“. A to su jedini albumi koji do sada nisu dobili vinilno izdanje.

Srećan rođendan YU grupo. I da još dugo Žika na koncertima bodri raspevanu publiku onim svojim: „Feeenomenalno!“.

Petar Janjatović

  • Koncertno obeležavanje 50 godina postojanja Ju gupe podržala je organizacija Sokoj, međutim, usled pandemije virusa korona ovaj koncert se i dalje iščekuje.

Poslušajte i plejlistu Petra Janjatovića iz prvog dela karijere Ju grupe. 

 

Od istog autora čitajte i tekst:

Bisera Veletanlić: Bilo nam je lepo

 

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.