Klasična priča

Poziv svi marš na ples!

16. 08. 2020.

U produkciji udruženja “Živimo balet” i Balkan Dance Project, savremena plesna predstava “Poziv svi marš na ples” na muziku Bjelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova, biće premijerno izvedena u petak 21. avgusta, s početkom u 21.00 čas na platou ispred Doma mladih Skenderija, kultnog mesta u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), najavila je Nataša Hajdarević producentkinja projekta.

Plesna predstava Poziv svi marš na ples, nas uvodi u eklektični izmaštani svet u kom pesme kultnog ex-Yu benda Bjelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pesama ove grupe – ljubav, tako ne možemo pobeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti ljubav i ljubavni odnosi. Severno makedonski koreograf Kirov, na poznate i omiljene hitove Bjelog Dugmeta, stvara dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smeštena u zamišljenu Omladinsku radnu brigadu tokom letnje radne akcije u polovini 80-tih godina prošlog veka.

Dramaturg predstave je Goran Golovko, pozorišni reditelj, dugogodišnji upravnik HNK Split i docent na odseku glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Predstavu izvode Emir Fejzić, Zulejha Kečo, Teodora Radivojević, Branko Mitrović iz BiH, Endi Schroetter iz Hrvatske, Mojca Majcen, Luka Ostrež iz Slovenije, Luka Živković i Jakša Filipovac iz Srbije.

Misija i cilj udruženja “Živimo Balet” je promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacija publike. Na tom polazištu su se odlučili da premijerno predstave međunarodni plesni projekat inspirisan popularnom muzikom Bijelog Dugmeta i podsete na početke nastajanja rock’n rolla u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Balkan Dance Project čiji su osnivači Mojca Majcen, Igor Kirov i Aleksandar Ilić, je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne umetnike iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BiH i Severne Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Balkan Dance Project jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmenu ideja koreografa, igrača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umetnika.

Projekat je podržan od strane Doma Mladih Skenderija, Festivala Velenje, Grada Celje,
Makedonskog Ministarstva kulture, Grada Skopje i Kirov Dance Company.


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.