Klasična priča

ARLEMM u Beogradu – otvaranje izložbe i prenos koncerta onlajn

13. 07. 2020.

Iako je do poslednjeg trenutka postojala nada da će se muzički festivalski život vratiti u Srbiju ovog leta, razvoj situacije sa virusom kovid-19 svima je konačno izneverio očekivanja. Tako je i jedanaesta po redu Ariljska letnja muzička manifestacija, usled zabrane javnih skupova, otkazana. Ipak, istrajnost organizatora (ispred udruženja „Muzikus“) u ovom umetničko-prosvetiteljskom poduhvatu koji traje više od deceniju, ne dozvoljava im da sede skrštenih ruku. ARLEMM neće biti u prilici da otvori vrata posetiocima na dve nedelje kao do sad, ali će zato biti gost u kućama svih onih koji ga prate i vole. Naime, Telenorov YouTube kanal prenosiće u sredu od 21h kraći koncert sa Cvetnog trga kao i otvaranje izložbe fotografija autora Milice Đorđević i Nemanje Đorđevića. Program će voditi Miloš Milovanović, a nastupiće Gudački kvartet učenika „Škole za muzičke talente“ iz Ćuprije, gitarista Milun Šunjarević i bluz umetnica Кatarina Pejak (vokal, klavir). Postavka će biti otvorena za posetioce do 2. avgusta, a potom se seli u Arilje.

Photo: Džumandži

Izvođači koje ćemo slušati i gledati preko monitora, oličenje su ideje o podsticanju mladih talenata u nameri da se što lakše otisnu u svet umetničke muzike, što je u ovim vremenima poseban izazov. Pomenuti kvartet je početkom godine nastupio u „Кarnegi holu“, dok je Šunjarević dobitnik brojnih nagrada na takmičenjima, stipendista Fonda za mlade talente grada Beograda i dobitnik Dositejeve stipendije. Osim klasičnom muzikom, ARLEMM oplemenjuje ukus publike dovođenjem prefinjenih interpretatora popularnih žanrova. Takva je baš i Кatarina Pejak – mlada bluz umetnica klasičnog bekgraunda, sa već nekoliko objavljenih albuma. Poslednji „Roads that Cross“ sniman je  u Teksasu, a prošle godine se pojavio pod etiketom nemačke izdavačke kuća „Ruf Records“.

Uopšte, ARLEMM ima apsolutan sluh za dobru muziku – svira se klasika na ariljskom trgu, slušaju se horovi, peva duhovna muzika u porti crkve Svetog Ahilija; uživa uz džez i bluz u amfiteatru, đuska uz world music, pop ili rok na ostrvu Uski vir, uz žubor Rzava. Stefan Milenković, Divna Ljubojević, Vlatko Stefanovski, Slobodan Trkulja, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Кralja Čačka, Ju grupa, Del Arno bend… samo su neki od izvođača koji su dorpineli ARLEMM čaroliji. Prisećamo je se, uz pomalo gorko saznanje da će pravo leto stići tek sledeće godine. Da li će neki programi ipak biti ostvareni bez prisustva publike – ostaje da se vidi.

Photo: Milica Đorđević

A sve je počelo sa letnjom muzičkom školom gde na usavršavanje dolaze deca iz raznih krajeva Srbije, a poslednjih godina sve više iz Evrope i Amerike. Vrhunski pedagozi i renomirani umetnici, poput Milenkovića recimo, u velikoj meri olakšavaju prve scenske korake, koji i te kako znaju da budu stresni za male umetnike. A kada nisu u školi, deca u kampu se druže, kupaju i muziciraju uz reku; istražuju i uče da čuvaju prirodu, da crtaju, plešu, budu kreativni. Svi ti momenti, ovekovečeni na fotografijama, najlepša su slika ARLEMM-a. Upravo tako je i nastao je „Кaravan“ – putujuća izložba fotografija koja svake godine krstari Srbijom i predstavlja ovaj festival kao amalgam mladosti, talenta, prirode i umetnosti.

ARLEMM nazivaju kulturnim svetionikom zapadne Srbije. Ali, pre nego građevina koja baca svetlo sa jednog mesta, možda je više nalik na svica. Tačnije, na puno udruženih svitaca koji šaraju svojim lampicama tajne staze širom zemlje. Nadamo se i računamo da će i dalje muzikom spuštati svetlo na put.

Ivana Ljubinković

Pogledajte ARLEMM na našem sajtu.

  • Održavanje manifestacije ARLEMM pomogla je Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj

Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.