Pop-rok periskop

Bojan Slačala Stuttgart Online: Imam snage za boj

03. 11. 2021.

INTERVJU: Petar Janjatović

Stuttgart Online. Foto: Mikica Andrejić

Priča o tome kako je nastao neobičan alter rock duet Stuttgart Online deluje kao romansirana biografija. Dvojac su 2006. godine pokrenuli basista i pevač Bojan Slačala i bubnjar i pevač Marko Barišić. Legenda kaže da su radili u fabrici kablova u Rakovici, pa kada su kao tehnološki višak otpušteni, posvetili su se muzici. Već prvim albumom “Radost svakom domaćinstvu” su stekli naklonost kritike. Osobenu poziciju na sceni su učvrstili pločom “Prava stvar”. Pre šest godina su sastav proširili sa još jednim basistom, Demirom Ahmetovićem, inače članom grupe Multietnička atrakcija. Ta, još neobičnija postavka je izrodila vinil „Štutgart na vezi“ koji ni korona nije omela da se ove godine pojavi. Bojan Slačala je paralelno sa Stuttgart Online pokrenuo 2013. godine sastav Artan Lili. Obe grupe su slične, a opet sasvim drugačije. Kako i zašto, pojašnjava Bojan Slačala.

Kako je raspoređeno autorstvo u Stuttgart Online?

BOJAN SLAČALA: Bend je bend. Ili svi jednako doprinose ili nema ništa od benda. To je grupa ljudi koje ujedinjuju zajednička ideja i pogled na svet. To je ono što se ili desi i ne desi nikad i što odvaja dobre bendove od prosečnih. Vrlo je zanimljiv fenomen koji se pojavljuje kod hip-hopera koji žele da imaju bend jer misle da su iscrpeli mogućnosti matrica. Onda iz neznanja okupe neke plaćene kvazi džez tezgaroše u trenerkama i misle da imaju bend, ali to ne ide tako.

Na koji način odlučuješ koje muzičke i tekstualne teme dobije Štutgart, a koje Artan Lili?

Na svu sreću, inspiracije, a samim tim i tekstova ne manjka, a sve ostalo je stvar razmatranja na probama. Nema tu mnogo kalkulacija, neke stvari čovek jednostavno oseti i odluči.

Pesme za album „Štutgart na vezi“ ste kao singlove sukcesivno objavljivali od 2013. godine. Slično radite i sa novim pesmama. Šta su prednosti takvog metoda?

Taj metod je odavno postao realnost ove profesije. Pošto je pažnja savremenog čoveka spala na nekoliko trenutaka, singl je najbolja forma za predstavljanje muzike. To je surova realnost u kojoj imate par minuta da predstavite misao kroz pesmu i ako uspete – dugme “ripit” će raditi do iznemoglosti. Dakle, to je tipična bitka za hit u novim okolnostima.

Koliko ti znači što je, kao i ranija izdanja Artan Lili, „Štutgart na vezi“ objavljen na vinilu?

Imam osećaj kao da kupujem večnost tim potezom. To mi je najveća satisfakcija. Naravno, kad pričamo o vinilima u 21. veku, tu se radi o kolekcionarskim tiražima, pa druge satisfakcije od lične gotovo da i nema.

Bojan Slačala. Foto: Mikica Andrejić

Pesmu „Korak dalje“ na ovom albumu je otpevao Zoran Kostić Cane. Kako je došlo do tog gostovanja?

Spontano, kao i sve što se tih godina dešavalo u BIGZ-u. Okupila nas je dobra pesma i radost saradnje sa dragim prijateljima sa kojima inače nemamo priliku da sviramo. Tzv. “Featuring, ili ft.” je forma koja je mnogo zastupljena u hip-hopu, a pošto mene lično loži saradnja sa drugim autorima, postao sam joj sklon, tako da na novom materijalu Artana na kom upravo radimo svih pet singlova imaju goste od suštinskog značaja po scenu regiona.

Inače sarađujete sa puno muzičara vaše generacije, pa da li možemo da govorimo o postojanju scene?

Apsolutno, nema sumnje u to. Dok ima ovakvih samoorganizovanih ludaka biće i scene.

Vaš rad sa Artan Lili je prepoznat pre dve godine kada ste za pesmu „D.E.P.R.A.” dobili nagradu “Milan Mladenović“. Žiri je tu odluku obrazložio rečima “talenat i veštinu tretiraju bez kalkulacije i cinizma”. U „Žao mi je“, jednoj od novijih pesama ste politički direktni. Šta vas je „izvelo iz takta“? 

Pre svega ta pasija društva da uzima u obzir šta je tamo neko od tih degenerika uradio, naravno na našu štetu. Valjda kao umetnik ne nalazim mnogo smisla u tom zanimanju. Kao što ni mi njih baš ne zanimamo mnogo ili uopšte. Meni su oni niži oblik života.

Jedan stih vam glasi „ravnodušnost ubija tvoj glas“. Da li su sebičluk i ravnodušnost pobedili?

Mene nisu, a još imam snage za boj, tako da idemo dalje.

Koliko ste uspeli da svirate ove godine?

Dovoljno da preživimo dok radimo nove pesme.

Ovih dana dovršavate novi album Artan Lili. Kada njega da očekujemo?

Očekujte uskoro!


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.