Klasična priča

Piano Sky #2: Ni na (klavirskom) nebu, ni na zemlji

23. 03. 2020.

Iako se često muzičari osećaju kao da je njihov prostor negde između, nedovoljno vidljiv i sa “lošom akustikom”,  ima pojedinaca koji se entuzijastično bore da menjaju stvari. Medijskom promocijom mladih pijanista i kompozitora muzike za klavir bave se, već drugi put, ljudi koji stoje iza Pop Depresije i udruženja Kišobran, uz podršku LP Dua. Provokativnom izjavom da je klavirska muzika pank 21. veka izazvali su pažnju šire javnosti i pozvali publiku da obrate pažnju na novu klavirsku muziku naših mladih autora koji stvaraju na tradiciji Ljubomira Melnika, Nils Frama, Glasa ili Satija, da navedemo samo neke. Tako je nastalo Klavirsko nebo #1, a potom i Klavirsko nebo #2.

Kompilacija sadrži 12 kompozicija autora različitih interesovanja, profesija i senzibiliteta.  Numera koja otvara vrata ovog sasvim posebnog i intimnog muzičkog sveta predstavlja omaž Satiju – Satiesm Nenada Jovanovića.  Ova “gimnopedijska” kompozicija, može nam poslužiti kao nevidljivi, stakleni štit koji ima moć da odbije od nas sve neprijateljske zvukove. A ukoliko vas muzika ne ometa tokom čitanja, idealna je pratnja vašem omiljenom štivu.

U vreme kada se zidovi grade i bukvalno i figurativno Ana Ćurčin ih ruši. I to suptilno – motivom koji samo na tren podseća na Manzarekov uvod Rider’s on the storm, odlazi u neke sasvim nove dubine u kojima ćemo spokojno plivati tek uz zvuk trube Marine Milošević. Melanholično džez raspoloženje susrećemo u još nekim numerama do kraja albuma kao što je Space in the heart = heart in the Space Dejana Ilijića. Dejan nam još jednom dozvoljava da provirimo u njegov misteriozan muzički univerzum koji smo mogli osetiti u ostvarenjima grupe Eyot i u njegovim kompozicijama na klavirskom albumu Dyad.

Your Heart is Melting Andrije Pavlovića (Andy Pavlov) već naslovom nagoveštava otapanje emocija. Sa tom mišlju nikako ne treba zaobići njegov album koji uskoro izlazi – Me and My Love on The Road to Honduras. Sledi misteriozan i skoro filmski Exolvuntur Ane Anastasov koji će nas sasvim dovoljno uznemiriti, međutim celestijalni Chiostro Del Paradiso Koste Jevtića vraća  ravnotežu snolikim harmonijama. Mlada kompozitorka Vladica Mikićević i pijanista Marko Kovač u nešto dužim Ekstatičnim prizorima stvaraju neki nov muzički vitraž ali sklapanjem razbijenih staklića.

Legenda underground scene Ah, Ahilej razbija mirno i romantično raspoloženje koje preovladava na albumu klavirskim monologom koji naziva Tivol. Upornim sekundnim sazvučjima marševskog karaktera kompozitor je oslikao svoje ne previše lepo iskustvo u Tivolu. Talentovana dizajnerka Ivana Đukić svoj debi Third Force definiše intrigantnom igrom ambijenta i tišine. Andrej Negić i Dimitrije Beljanski su članovi kultnog “Ansambla za drugu novu muziku”, a njihove kompozicije Odraz i Za Ninu na suptilan način demonstriraju moć klavira i snagu emocija koju prenose crno-bele dirke. Kao i u životu, na samom kraju sledi Funeral. Minijaturu Relje Ilića lako je zamisliti kao soundtrack za neki film Tima Bartona, sa hepiend preokretom u poslednjem trenutku. Zanimljiv i simbolički završetak jedne sasvim drugačije, ekstremno intimne ispovesti ovih mladih autora.

U ovo zaista strašno i zbunjujuće vreme, pravi je trenutak da svim svojim bićem prigrlimo svaku prijatnu sliku i zvuk oko sebe. Sva sreća da nam umetnost nikada niko ne može oduzeti, pa je i treba iskoristiti da makar na trenutak pobegnemo od realnosti. Klavir je uvek bio vrlo poseban prijatelj. Zato preporučujem svima da bilo kad puste ovaj album i plutaju po oblacima. Negde u slobodnom prostoru između neba i zemlje.

Iva Pažin

Čitajte još i:

Razvojni put ”Pop depresije”: od gitarskog popa do klavirskog panka


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

 

 

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

2 Comment

  1. […] Piano Sky #2: Ni na (klavirskom) nebu, ni na zemlji […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.