Klasična priča

EKO-KONCERT: Konceptualni muzički performans

01. 11. 2019.

Treći po redu u ciklusu koncerata “Klasičan koncert – Neklasičan koncept” održaće se u nedelju, 3. novembra 2019. u Domu omladine Beograda.

“Eko – koncert” na jedinstven način spaja muziku i ekologiju, odnosno problematične situacije koje se tiču očuvanja životne sredine i zdravlja. Na ovu ideju pijanistkinja Stanislava Jeftić Protić došla je još 2014. godine i pozvala koleginice kompozitorke da kroz sopstvenu umetničku estetiku skrenu pažnju na ozbiljne ekološke probleme svakodnevice.

Najbolja preporuka za ovaj jedinstveni performans stiže upravo od najmlađe članice “eko-ansambla” violinistkinje Dijane Opačić, koja im se pridružila prošle godine:

“Okupljene oko iste ideje, zagledane u isti problem iz različitih uglova i životnih uloga, krenule smo u jedan istraživački proces, koji se polako pretvorio u neku vrstu protesta. Ekologija je u 21. veku nezaobilazna tema i to sve aktuelnija. Kako sačuvati planetu, kako sačuvati zdravlje i kako pronaći mesto u ovom prebrzom, prebučom i halapljivom svetu više se čine kao tema za neki pred ili postapokaliptični film, međutim to je naša realnost iz koje nema bekstva”.

Kroz procese komponovanja i izvođenja umetnice nastoje da kanališu snažne emocije i istraživanja o ekološkoj devastaciji – otpadne vode, buka, pesticidi, teški metali u vodi i vazduhu… A pojedine teme obrađuju ženske arhetipove i statistike o ženama obolelih od raka.

Koncert povezuje pet kompozicija savremene umetničke muzike i jednu džez-pop numeru. Po uzoru na Brehtovo angažovano pozorište, narativni tekst se uz muziku saopštava direktno, bez sakrivanja iza fiktivnog lika. Međutim, ljudski glas u ovom slučaju ne mora biti tretiran samo kao sredstvo komunikacije već i kao zvuk, što je u vezi sa praksama pozorišta “pokreta i atmosfere” iz sedamdesetih godina.

Na koncertu će se čuti dela Jovane Backović, Tatjane Milošević, Marije Šumarac, Maje Bosnić, Jovane Stefanović i Jelene Petošević. Izvodiće ih Miona Topalov (udaraljke), Dijana Opačić (violina), Jelena Petošević (glas) i Stanislava Jeftić Protić (klavir). U Eko-koncert uključeni su i video radovi zahvaljujući  kreativnosti Marije Momić, Mine Nenadović, Marije Šumarac i Stanislave Jeftić Protić.

Kompletan autorski, izvođački i produkcijski tim čine žene pa i ne čudi što se u projektu oslanjaju na ideju ekofeminizma, verujući da postoji duboka veza između žene i prirode.

Cena ulaznice: 200 dinara.

Sala Amerikana, 19h

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.