Jazzmark

Bilo nam je lepo

23. 04. 2019.

Onaj ko je dao imena sestrama Veletanlić je bio vizionar. Senka, tiha i povučena, mirnih toplih pesama i Bisera, raskošna, svetlucava, dominantna kao centralni deo nakita. I dok se Senka davno povukla sa scene, čini se da Bisera tek poslednjih desetak godina dobija na značaju koji odavno zaslužuje. Potpuno neopravdano je godinama medijski bila u drugom planu. Prosečni ljubitelj muzike je verovatno mislio da se njen opus sastoji od nekoliko hitova: Milo moje, Ručak za dvoje, Zlatni dan, Ti si čovek moj

Kada  joj je PGP RTS  2007. godine objavio trostruku kompilaciju Prozor postalo je vidno koliko je značajnih pesama otpevala od pradavne 1960. kada je stidljivo stupila na scenu u radijskoj emisiji “Mikrofon je vaš” (preteči današnjih TV programa sa mladim pevačkim talentima). Uprkos tome, prvi samostalni koncert je imala tek decembra 2010. godine u prepunom Kolarcu. I od tada je nenametljivo, ali redovno na sceni.

Prošle godine sam imao privilegiju da je slušam tri puta. U proleće u “Klavir holu Arsena Dedića” u beogradskoj Ustanovi kulture “Parobrod”. Za stotinak privilegovanih je uz pratnju Vasila Hadžimanova izvela lake, prozračne verzije svojih pesama. Jula meseca je na festivalu ARLEMM u Arilju praćena Vasilovim bendom nastupila u neobičnom prostoru, amfiteatru kraj crkve. A prošle jeseni Gabi Novak, Matija Dedić, Bisera i Vasil su dva puta rasprodali bivši Dom sindikata. I na svakom od tih, vrlo različitih nastupa, bila je podjednako šarmantna, ležerna i neposredna.

Na nedavno objavljenoj kompilaciji Bisera koju su zajedno sklopili PGP RTS i Jugoton Croatia Records, uz izbor hitova su dodate i neke ranije neobjavljene teme. Tu je nova Smejem se bez smisla njenog starog saradnika Kornelija Kovača za koju je snimljen setni spot. Uz nju, u njemu je i glumac Branko Cvejić, njen partner iz voljene serije “Grlom u jagode”. Premijerna je i Još jedna šansa iz TV serije “Žigosani u reketu”. Tu je i njena verzija davnog hita Indexa Jutro će promijeniti sve koju je izvela na koncertu organizovanom u čast nezaboravljenom sarajevskom sastavu. Senka, Zafir i ona su zajedno u temi Pesma ljude voli. Disku je dodata i Da si merak pesna koju je otpevala na makedonskom. Deo starih snimaka je u festivalskim verzijama sa onim otrcanim aranžmanima za gudače, ali to nimalo ne smeta. Sve zaokružuje Biserin specifičan, topao, pomalo promukao glas. Kompilacija je ispunila ono što se od nje očekuje. Donosi dugo putovanje kroz vreme i da me je neko pitao (a nije) nazvao bih je Bilo nam je, bilo nam je lepo.

Petar Janjatović


ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] Od istog autora čitajte i tekst Bisera Veletanlić: Bilo nam je lepo […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.