Klasična priča

LP Duo na Kolarcu: Ko voli – razumeće

07. 03. 2019.

Prošlog petka LP Duo je proslavio svoj 15. rođendan kako dolikuje – sa dva hibridna klavira na sceni, u punoj sali Kolarčeve zadužbine. Dok se i dalje traga za odgovorom da li se klasična muzika, naročito savremena, sluša da bi se u njoj uživalo ili da bi se ona razumela (kako godinama pevamo uz Muziku na struju) ovaj zanimljiv i inovativan ansambl svira ,,klasiku na struju”.

Sa inženjerima Darkom Lazovićem i Draganom Novkovićem, Sonja Lončar i Andrija Pavlović kreirali su hibridni klavir, instrument koji sadrži 88 senzora za svaku dirku preko kojih se aktivira zvuk ili svetlo iz kompjutera. A sve to kako bi, po rečima samih muzičara, klavir dobio neograničene mogućnosti za manipulaciju digitalnim zvukom. U intervjuu za Bi Bi Si na srpskom, Sonja i Andrija, praveći paralelu sa naučnofantastičnim filmom ,,Ederlezi Rajzing”, daju precizan opis svoje muzike – kao da dolazi iz budućnosti ali zvuči retro.

LP Duo se dugi niz godina ističe specifičnim repertoarom – delima naših i stranih savremenih kompozitora. Jedan od naših najharizmatičnijih sastava široku paletu fanova verovatno duguje i žanrovskom eksperimentisanju – poznati su i kao LP Elektro (potpisuju nekoliko numera sa saundtreka za hit seriju ,,Jutro će promeniti sve”), a sviraju sa raznim pop i rok bendovima (Jarboli, Ola Horhe).

U nedelji kada je Fest u punom jeku, dan nakon što su počeli Dani Rundeka u Beogradu, Кolarac je bio ispunjen žamorom i uzbuđenjem kao pred pop koncert. Jer ovo je bio sve samo ne tipičan koncert klasične muzike. Кada je gašenje svetla preseklo iščekivanje, mogao je i da počne.

Dočekani vriskom i velikim aplauzom kolega, studenata, prijatelja i fanova, LP Duo je zauzeo svoje pozicije i iz tišine scene započeo opštu muzičko-mentalnu teleportaciju. Кoncertno veče koje je najavljivalo proleće krenulo je njegovim klavirskim prolaskom (Spring Passes) da bi se sve što sledi potpuno prirodno nadovezivalo jedno na drugo. Кompozicije su se slivale kao stavovi minimalističke fantazije koju nisu remetili ni aplauzi između. Autorske kompozicije Collapse, Lemon Honey Ginger, Cosmic Strings ili aranžmani sa jakim autorskim pečatom kao što su Varijacije na temu ,,Mr.McArthur“ Antonia Кorie preplitale su se sa delima Ivana Božićevića, Amerikanke Lole Perin, sad već poznatog Danca Кima Helvega i Belgijanca Vima Mertensa.

 

LP Duo nije samo sinonim za savršeno izbrušenu interpretaciju i nepogrešiv instinkt kada je u pitanju savremena muzika. Oni su akteri paralelnih stvarnosti. Jedna je njihova lična, gde kao partneri u umetnosti komuniciraju i savršeno se razumeju. Druga je predstava koju prikazuju publici, prepuštajući nas našem doživljaju zvučnih boja i svetlosti. Akteri radnje bez radnje, u isto vreme na pozorišnoj sceni i na filmskom platnu, uokvireni koračajućim senkama. Na momente se ukazuju kao stara fotografija u pokretu, na momente kao digitalna slika uokvirena ,,nostalgija” filterom. Dirke šalju prozračne snopove u beskraj univerzuma. Zaista, vrhunska manipulacija digitalnim zvukom. Emocije, utisci i doživljaji su još uvek, na sreću, u potpunosti analogni.

Ivana Ljubinković


Pratite nas na fejsbuku ClassicAll – all the classics you can handle

i na YouTube kanalu ClassicAll Radio

ClassicAll radio is a self-funded project and is completely dependant on your donations. Please consider donating if you like what we do.
1$ from each of our readers would be enough to cover all of our operational costs!

1 Comment

  1. […] проналажењу занимљивих података и волиш да пишеш – ClassicAll блог чека на тебе! Подели своје импресије о важним […]

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.